Gå till huvudsajt

Sportbilsägare – se hit!

Har du en sportbil? Då vill jag veta hur nöjd du är med handlaren och verkstaden.

Sportbilsköp ska vara underbart och för de flesta är det också det. Så hylla din handlare!

Men är du besviken är det också viktigt att det kommer fram – så att handlarna kan bli bättre.

Just nu slutspurtar vi med undersökningen för att se om landets handlare har blivit bättre eller sämre sedan vi gjorde den förra undersökningen.

 

Till undersökningen!

https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=303557X3844

 

Alrik

Härligt, härligt men farligt, farligt – Volvo

alrik_s90_1200Att Volvo ska anställa 400 personer – främst ingenjörer – är sjävklart fantastiskt bra nyheter för Volvo och Sverige.

Pengarna strömmar in och bilarna strömmar ut till kunderna. Under det första halvåret låg Volvo på en årstakt på över 600.000 bilar – det är en ökning med 100.000 bilar! Inkomsterna ökar i reda pengar och även vinstmarginalen. Satsningarna på utveckling ökar också. Tusan vad aggressiva man är när det gäller självkörande bilar – samarbeten både med Uber och Autoliv.

Nya XC90 är den stora succén medan gamla XC60 tappar i fart även om den fortfarande med marginal är Volvos bästsäljare: runt 30 procent av försäljningen var under det första halvåret XC60!

USA, Sverige och Västeuropa går mycket bra, däremot har försäljningsökningen mattats något i Kina.

I Japan finns det dock lite oväntade problem. Japanerna vill inte ha ”Made in China” och eftersom alla S90 ska tillverkas i Kina så lär den modellen inte säljas i Japan. Och du som beställer en S90 – du lär få en Kinabyggd bil.  XC90 byggs i Sverige och är därför inga problem för en japansk kund.

Så långt är allting mycket bra.

De kinesiska ägarna lär vara nöjda och cheferna i Sverige lika så.

Tyvärr finns det allvarliga problem:

Produktionen hinner inte med och det gör inte heller ingenjörerna som ska utveckla nya bilar. Kvaliteten kan bli lidande.

Produktionen först. Volvo ligger efter sina produktionsplaner med runt 10.000 bilar. Måleriet i Torslanda hinner exemplevis inte med, så karosser skickas per lastbil till Gent för målning – det kommer att kosta stora pengar. Karossfabriken hänger inte heller med, så den kinesiska fabriken i Daqing ska bygga golv som sedan flygs till Torslanda – ett plan om dagen! Sedan ska V90-bilar skickas till Gent för målning. Det här är kanske inte extremt kostnadseffektivt eller miljövänligt, men det är bra att produktionen hålls igång.

Har jag hört rätt ska Volvo dessutom öppna en monteringsfabrik i Indien!

Så till nyanställningarna. Att ”plötsligt” gå ut och söka 400 nya ingenjörer ställer stora krav på organisationen och kan tolkas som lite panikartat.

Dagens ingenjörer som ska ta fram nya bilar hinner inte med. Jag har hört från flera hålla att många nya bilprojekt är försenade. Exempelvis skulle laddhybridversionen av S/V90 (T8) börja produceras i november detta år, nu lär det dröja till nästa vår. Elbilsprojektet lär vara långt ifrån klart och när allt rullar på med högsta möjliga hastighet hinner Volvoingenjörerna – vad jag har hört – inte testa ut bilarna så ordentligt som de skulle vilja.

Lidande blir kunderna – som inte får helt färdigutvecklade bilar.

Men nyrekryteringarna ska förhoppningsvis hjälpa upp både utvecklingstakten och kvalitetstestandet.

Ett tecken på att det går för snabbt hos Volvo är kanske den senaste JD Power-mätningen i USA där Volvo kom näst sist, trots att man har haft målet att ligga i topp tre.

När man växer så det knakar är det svårt att hålla kvaliteten på högsta nivå – någon som kommer ihåg VW Passat på 90-talet?

Blir kvaliteten lidande kan det drabba varumärket, och det vore inte bra nu när Volvo äntligen har bilar som verkligen konkurrera med de tre tyska prestigemärkena.

Hellre skynda lite långsamt och verkligen konstruera och bygga riktigt bra bilar än att ösa på för fullt för att maximera vinster och försäljning.

Missa inte: Premiär för Volvo V90 Cross Country på torsdag, 15 september. Följ premiären här på automotorsport.se

Skrota utredningen!

40 km/h i våra städer påstås vara bra för miljön. Marie Nordén på NTF uttalade sig igår i P1-morgon om att en sänkning från 50 km/h till 40 km/h vore bra för miljön. (Vilket vi rapporterade om.) På frågan på vilket sätt det skulle vara bra blev svaret nästan lite förnärmat: ”Utsläppen naturligtvis.”

Jag är inte säker på det. De undersökningar som jag har sett visar att fossilbilar drar mer bränsle i 30 km/h och 40 km/h än i 50 km/h.

En optimal hastighet ligger vad jag vet runt 70 km/h.

Jag tittade på VTI:s hemsida (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och hittade en utredning om hastigheter och förbrukning i verklig körning. Bilarna drog mest i stadstrafik, vilket väl alla vet. Men skillnaden mellan att köra i snitt 30 km/h och 50 km/h var runt två deciliter per mil – alltså två deciliter mer i 30 km/h. Vilket naturligtvis betyder att utsläppen även blir högre med de lägre hastigheterna.

Har Marie Nordén koll på detta? Vilka undersökningar stödjer hon sitt uttalande på?

Vår infrastrukturminister Anna Johansson vill att en sänkning till 40 km/h i landets citykärnor ska utredas. Får jag då be om en grundlig analys av utsläpp och förbrukning.

Men jag tycker att man bör lägga energi och pengar på vettigare saker än den utredningen.

40 km/h som grundhastighet i städer är ingen bra idé. Samhället går mot ökad effektivitet. Det borde även gälla trafiken. Tänk alla städer där folk kommer att tvingas köra 40 km/h utan egentlig anledning, dygnet runt. Enligt undersökningar är det bara 44% som håller 40 km/h på 40-väg. På 50-sträckor håller 66% sig under hastighetsbegränsningen – därför att man tycker att det är lämpligt.

Regler ska kännas motiverade. Inför vi för många trafikregler som inte känns motiverade kommer många att bryta även mot de som egentligen upplevs som vettiga. ”Dåliga” regler luckrar upp.

Huvudargumentet för 40 km/h är ökad trafiksäkerhet. Men merparten av olyckorna i städer är cyklisters singelolyckor. Framöver kommer för övrigt bilolyckor i städerna att bli än mer ovanliga eftersom självkörande bilar aldrig tittar på telefonen, kör mot rött eller kör över hastighetsbegränsningen. 50 km/h är inget problem.

Vad borde vi då göra?  Fler cykelleder – gärna tvåfiliga vore bra. Varför inte fler cykelbroar i städer? Bygg några sådana istället för att tillsätta ännu en utredning.

Läs också: Hastigheten kan sänkas i svenska tätorter – från 50 km/h till 40

Förbrukning med snitthastighet runt 30 km/h: En liter milen.

Förbrukning med snitthastighet runt 30 km/h: En liter milen.

Förbrukning med snitthastighet runt 50 km/h: Runt 0,8 l/mil.

Förbrukning med snitthastighet runt 50 km/h: Runt 0,8 l/mil.

Förbrukning med snitthastighet runt 80 km/h: Runt 0,9 l/mil.

Förbrukning med snitthastighet runt 80 km/h: Runt 0,9 l/mil.

 

 

 

 

Största hotet mot Volvo

Svenskarna älskar numera att älska Volvo.  När vi åker landet runt med nya S90 kommer folk fram och snackar, tittar och beundrar. Äntligen finns den på våra vägar, äntligen en Volvo som kan slåss mot de bästa!

Testskribent John Eriksson svävar nästan in på redaktionen efter den första långresan och det lyser i ögonen. ”Vilken bil! En riktigt snygg och väldesignad milslukare med fantastisk stereo. Habegär.”

Resultatet på vår hemsida, när vi ber läsarna ge sitt spontana totalbetyg för nya S90, är det samma. Volvo vinner över Audi, BMW och Mercedes. När testlaget sätter ”Vill ha-betyg” på testbilarna blir det samma resultat.

Det är S90 vi vill ha.

Men vårt jobb är att testa bilar, vilket betyder att vi mäter, räknar och jämför. Den totalt sett bästa bilen vinner alltid. Varje delbetyg diskuteras ingående av hela testlaget och tycker vi inte likadant vinner majoritetens åsikt.

För att vara väldigt konkret och ner i detalj kan jag berätta exakt vad som skulle göra S90 till en testvinnare. Ett större bagageutrymme hade varit bra för testbetyget, liksom ett bättre baksäte. Men bilen är designad för att var snygg – vilket jag tycker är rätt.

18-tummare i stället för 20-tummare hade gynnat S90 med högre komfort och lägre förbrukning. Tyvärr visar sig D5 med Power Pulse vara lika törstig som en sexcylindrig BMW-diesel – när man trycker på. En D4 med smalare däck kommer att klara sig bättre än en maxutrustad D5. Ett toppbetyg i Euro NCAP kommer även hjälpa till.

Nu kommer vi till Volvos största utmaning. Deras ambitionsnivå är deras största fiende.

Aldrig någonsin tidigare har Volvo expanderat så extremt aggressivt och snabbt som nu. Ett helt nytt modellprogram på fyra år. Nyutbyggd fabrik i Torslanda, nya fabriker i Kina och en ny fabrik i South Carolina, USA. Produktionen ska över 800 000 bilar årligen. Vid halvårsskiftet låg man efter den planerade produktionen med 6 500 bilar. Ingen bra signal.

Samtidigt har Volvo delvis tagit på sig att utveckla Geelybilar och det nya kinesiska premiummärket som eventuellt heter Lync. Kraven från Kina höjs hela tiden. Volvo har därtill tagit beslut om att bygga en avancerad elektrifierad kolfibercoupé och man ska dessutom lansera ytterligare en ”imagebooster” – kanske en cabriolet eller en sportsuv?

Omställningen mot elektrifiering går med turbohastighet och nyligen togs beslut om att satsa på bränslecellsteknik. Därtill självkörande teknikutveckling …

Orkar Volvo med den rasande hastigheten – med bibehållen kvalitet? I våra tester ger vi ett driftsäkerhetsbetyg grundat på ägarnas erfarenheter. Betyget är 2,5 på en femgradig skala. Mercedes får fyra. BMW 3,5. Den ansedda amerikanska undersökningsfirman J.D. Power placerar Volvo i botten för ”Overall Quality”.

54 procent av förarna till nya XC90 har haft en garantiåtgärd, för gamla XC70 av samma årsmodeller är siffran tio procent.

Vad är underbar design och avancerad teknik utan hög kvalitet?