Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så bra är nya S90!

alrik_s90_1200.png

Jag har suttit bakom ratten och känt in bilen, lyssnat på presentationer, kört en mula och den ”färdiga bilen” i en simulator.
Blir det succé?
Är gamla S80 måttstock är svaret självklart ja. För första gången i historien har Volvo en stor sedan som kommer att ge tyskarna en match. Snyggast i klassen – säger mina svenska ögon. Väldigt attraktiv inredning med modernt teknikinnehåll. Snåla motorer.
Men. Det går absolut inte att komma ifrån att exempelvis Audis treliterssexor är mycket mysigare, mjukare och skönare att lyssna på än Volvos fyror, som dessutom känns tunna på lågvarv. I dieselversionen kommer Volvo med en smart lösning som ska ge bättre lågvarvsrespoms: komprimerad insugsluft. Men den saknas i bensinfyran.
Volvo behöver en Priushybridlösning för mer kraft och riktigt låg förbrukning – bortsett från laddhybridmodellen som hämtar tekniken från XC90 T8.
Bagageutrymmet är 46 liter mindre än Audi A6, och jag tror även att baksätet kan vara mindre än konkurrenternas.
Men spelar det någon roll?
Kanske inte. Volvo säger att S90 kommer att sälja på känsla – men är det känsla som gäller kan motorerna vara bilens svaga punkt. I laddhybriden skulle jag gärna se en kraftigare elmotor än den 87-hästare som erbjuds. VW Passat GTE har starkare elmotor och mer batterikapacitet.
Mycket eldrift tror jag kan slå ut avsaknaden av motormuller – faktiskt övertrumfa känslan i förbränningsmotorer för många kunder. De flesta kunder – om man väl får prova på.
Och Volvo ligger långt fram med sin elektrifiering.
Succé?
Bilen som produkt och ”magnet” är absolut tillräckligt stark. Utmaningen blir att ladda varumärket, bilköpare som ska skiljas från en halv miljon och mer ska överge känslan och statusen (den sociala tryggheten) som finns i att köpa en stor Audi, BMW och Mercedes.
Attraktionen att köpa något udda (Volvo är ett litet märke internationellt) måste övertrumfa tryggheten att köpa det som varit rätt under så många år.
XC90 har gjort ett bra jobb här. Dags för marknadsfolket att göra sitt.

Läs mer om Volvo S90
Se alla bilder här!

IMG_9985.JPG