Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Är säljarna eller köparna värst?

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Bilhandlare och bilköpare är ett jäkla pack! Eller hur?
Jag vet inte hur många av mina bekanta som vägrar att sälja sin bil på Blocket. ”Det går inte, de är inte kloka utan hur förbannat jobbiga som helst. Det är inte värt pengarna …”
Senast blev en kompis av med bilen snabbare än det var tänkt. Mannen som provkörde drog iväg utan att betala och försäkringen skulle inte gälla eftersom min kompis gett nycklarna till den som provkörde. Känn på den.
Samtidigt vet jag inte hur många gånger jag hört kommentarer om hur usla bilhandlare är. De är mästare på att nonchalera, de ringer aldrig tillbaka och så luras de givetvis. Har man trots allt lyckats köpa en bil och det blir problem duckar handlaren.
Eller hur?
Kan det vara så att bilköp tar fram det sämsta hos många av oss? Hur det än blir känner man sig lurad eftersom handlaren per definition lever på att köpa billigt och sälja dyrt. Det gör ju ingen annan …
Varan som en bilsäljare erbjuder är en ”ärlig” bil och garantier – kan du lita på handlaren är det värt varenda krona. Upp växer företag som specialiserar sig på att sälja bil, som KVD, Garantibil, Vikoperdinbil och så vidare. Opartiska förmedlare, som också lever på att sälja bil.
Alternativen till att köpa och äga sin bil blir också allt fler. Privatleasa eller gå med i en bilpool – så slipper du köpa och äga. Slipper bilhandlaren och slipper sälja din egen bil.
I det här numret publicerar vi en undersökning där vi frågat landets bilsäljare hur de ser på sitt yrkesliv. Genomgående är hur tajta marginalerna är på nybilssidan, hur de stora slår ut de mindre och hur det växer upp ”pizzahandlare” utan omkostnader och garantier.
Men samtidigt tjänar många stora bilkedjor mycket pengar, framför allt på kringtjänster och service. Den som gör ett bra jobb och behandlar sina kunder väl blir rik.
Det vi glömde fråga bilhandlarna är vad de tycker om landets bilköpare. Har de blivit grinigare eller trevligare? Luras de, är de bara ute och nöjeskör? Återkommer de när de fått en offert?
Jag har sålt många bilar via Blocket och träffat massor av trevliga människor som varit komplett ”strulfria”. Jag har faktiskt aldrig hamnat på kant med en bilköpare. Däremot är det alldeles för vanligt att spekulanten stämmer träff för att titta på bilen, för att sedan gå upp i rök. Så har vi de notoriska skambjudarna, som kastar sig på telefonen och ger idiotbud direkt när annonsen lagts ut. När man nobbar blir de arga. Hur tänker de?
För att lyfta fram det som är bra tänker vi skriva om landets bästa bilsäljare. Hur de tänker, hur de jobbar, hur de ser på sin yrkesroll.
Därför ber jag dig att nominera ”Sveriges bästa bilsäljare”. Mejla mig din kandidat (alrik@automotorsport.se) med en motivering. Vi kommer att välja ut ett antal finalister som vi alla sedan kan rösta på. Det är dags att lyfta fram de bästa säljarna – som kan inspirera oss alla.