Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Beordrad att luras!

Av Posted on 0 Inga taggar 1

Här kommer en historia om en Volvosäljare som vet en sak, men säger en annan.
Sven Roth från Örebro har köpt en Volvo XC90 T8 eftersom han ville köra mycket på el. Långt innan köpet förklarade han att bilen måste klara minst 35 km på el, för att det skulle vara intressant med ett köp.
”Inga problem!” blev svaret från säljaren på Rejmes bil i Örebro.
Nu har verkligheten slagit till och bilen går med Svens försiktiga körning 25 km på el.
”Jag är grymt besviken, känner mig lurad, men får inte lämna tillbaka bilen, säger Sven som direkt sa att han inte var nöjd.
Bilen togs in två gånger för uppdateringar, men körsträckan har inte blivit bättre.
När vi på tidningen testade T8 kom vi 27 km, mestadels stadskörning, men Sven kör mer landsväg.

Det riktigt intressanta i denna historia är att när Sven nu frågar säljaren om han säger till nya kunder att en T8 bara går 25 km på el blir svaret:
”Vi ska säga 43 km, det är det som gäller.”

När Sven sedan frågar garantichefen om vilken körsträcka en T8 har på el blir svaret: ”Klarar du 25 km ska du vara tacksam. Bilen går 0 till 43 km på el …”

Från Volvo har Sven fått besked att 25-30 grader varmt är den ideala temperaturen för att komma långt, men redan nu på våren när solen kommit fram har Svens körsträcka sjunkit lite när luftkonditioneringen gått på.
AC – nej ,den kan man inte ha på – blev svaret.

Sven undrar om man år 2016, med en bil för en miljon, inte ska använda luftkonditioneringen?

På enbart bensin har snittförbrukningen legat på 12 l/100 km – när han körde sin gamla Volvo XC90 V8 låg den i snitt på 11 l/100 km.
”De lovade att den nya fyrcylindriga motorn skulle vara fantastiskt snål, men den här är alltså törstigare än V8:an. Jag gillar Volvo och XC90 är fantastiskt fin. Men den här vill jag inte ha. Jag skulle haft en D5. Men trots att jag direkt efter de första körningarna på el sa till efter två dagar att jag inte ville ha bilen när den bara gick 25 km på el var det aldrig aktuellt att ta tillbaka bilen.”

Två frågor:
1: Var går gränsen för att man ska ha rätt att lämna tillbaka en bil? Räcker det med säljarens ord som garanterade en körsträcka på 35 km?

2: Kan en säljare med heder i samvetet informera kunder om att en bil går 43 km på el, mot bättre vetande?

Hur nöjd är du med din bil? Kör du XC90 – eller något annat. Sätt dina betyg! Du får nr 1/2016 i digitalformat som ett litet tack!

Sätt betyg på din bil här