Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Största hotet mot Volvo

Svenskarna älskar numera att älska Volvo.  När vi åker landet runt med nya S90 kommer folk fram och snackar, tittar och beundrar. Äntligen finns den på våra vägar, äntligen en Volvo som kan slåss mot de bästa!

Testskribent John Eriksson svävar nästan in på redaktionen efter den första långresan och det lyser i ögonen. ”Vilken bil! En riktigt snygg och väldesignad milslukare med fantastisk stereo. Habegär.”

Resultatet på vår hemsida, när vi ber läsarna ge sitt spontana totalbetyg för nya S90, är det samma. Volvo vinner över Audi, BMW och Mercedes. När testlaget sätter ”Vill ha-betyg” på testbilarna blir det samma resultat.

Det är S90 vi vill ha.

Men vårt jobb är att testa bilar, vilket betyder att vi mäter, räknar och jämför. Den totalt sett bästa bilen vinner alltid. Varje delbetyg diskuteras ingående av hela testlaget och tycker vi inte likadant vinner majoritetens åsikt.

För att vara väldigt konkret och ner i detalj kan jag berätta exakt vad som skulle göra S90 till en testvinnare. Ett större bagageutrymme hade varit bra för testbetyget, liksom ett bättre baksäte. Men bilen är designad för att var snygg – vilket jag tycker är rätt.

18-tummare i stället för 20-tummare hade gynnat S90 med högre komfort och lägre förbrukning. Tyvärr visar sig D5 med Power Pulse vara lika törstig som en sexcylindrig BMW-diesel – när man trycker på. En D4 med smalare däck kommer att klara sig bättre än en maxutrustad D5. Ett toppbetyg i Euro NCAP kommer även hjälpa till.

Nu kommer vi till Volvos största utmaning. Deras ambitionsnivå är deras största fiende.

Aldrig någonsin tidigare har Volvo expanderat så extremt aggressivt och snabbt som nu. Ett helt nytt modellprogram på fyra år. Nyutbyggd fabrik i Torslanda, nya fabriker i Kina och en ny fabrik i South Carolina, USA. Produktionen ska över 800 000 bilar årligen. Vid halvårsskiftet låg man efter den planerade produktionen med 6 500 bilar. Ingen bra signal.

Samtidigt har Volvo delvis tagit på sig att utveckla Geelybilar och det nya kinesiska premiummärket som eventuellt heter Lync. Kraven från Kina höjs hela tiden. Volvo har därtill tagit beslut om att bygga en avancerad elektrifierad kolfibercoupé och man ska dessutom lansera ytterligare en ”imagebooster” – kanske en cabriolet eller en sportsuv?

Omställningen mot elektrifiering går med turbohastighet och nyligen togs beslut om att satsa på bränslecellsteknik. Därtill självkörande teknikutveckling …

Orkar Volvo med den rasande hastigheten – med bibehållen kvalitet? I våra tester ger vi ett driftsäkerhetsbetyg grundat på ägarnas erfarenheter. Betyget är 2,5 på en femgradig skala. Mercedes får fyra. BMW 3,5. Den ansedda amerikanska undersökningsfirman J.D. Power placerar Volvo i botten för ”Overall Quality”.

54 procent av förarna till nya XC90 har haft en garantiåtgärd, för gamla XC70 av samma årsmodeller är siffran tio procent.

Vad är underbar design och avancerad teknik utan hög kvalitet?