Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Det är dags för Ronniepriset!

Det finns sex världsmästerskap i bilsport och svenskar körde hem tre.

Pontus Tideman och Jonas Andersson tog WRC2-mästerskapet.

Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross.

Thed Björk Bang-Melchior är den första svenska racingvärldsmästaren. Volvo-Polestar bergade dessutom konstruktörstiteln i standardvagnsracing.

Fantastiska prestationer!

Fler framgångar: Fleix Rosenqvist blev trea i Formel E, Mattias Ekström tvåa i rallycross-VM och DTM. Joel Eriksson tvåa i F3-EM. Och så vidare och så vidare.

Marcus Ericsson är dessutom klar för en sits i en Alfa Romeo Sauber F1:a nästa säsong, där han kommer att fajtas i mittfältet. Att ratta sig och förhandla sig dit är extremt imponerande.

Sverige är en stormakt inom bilsport. Men … Svenska Dagbladets Bragdguld har delats ut sedan 1925 och Radiosportens Jerringpris har delats ut sedan 1979. Ingen som tävlat inom bilsport har någonsin vunnit.

Jag förringar absolut inte mångkampare, kanotister, skidskyttar, brottare, backhoppare, skicrossare, orienterare, ryttare, skidåkare, triathlonutövare …

Men tittar man på hur många som utövar olika sporter över hela världen och hur svårt det är att slå sig fram inom motorsporten är det väldigt frestande att citera Tony Rickardsson i Robert Gustafssons skepnad:

”Jag är inte bitter.”

Man skulle kunna tänka sig att Ronnie Peterson var tillräckligt värdig – VM- 2:a 1971 och 1978 – eller Björn Waldegård som blev den första officiella världsmästaren i rally 1979. Eller vad sägs om dessa prestationer: Stig Blomqvist rallyvärldsmästare 1984, Stanley Dickens etta i Le Mans 1989, Rickard Rydell BTCC-mästare 1998, Kenny Bräck Indy 500-segrare 1999 och …

Hur stort är det att Mattias Ekström vunnit DTM två gånger, rallycross-VM en gång och Race of champions tre gånger? Mattias körde bland annat ifrån Sébastien Loeb 2006 och Michael Schumacher 2009.

Men ingen av de här prestationerna har räckt till för något av landets största idrottspriser. Kan det bero på att många tror att bilsport inte kräver fantastisk fysik? Glöm det. De har toppidrottskroppar. Kan det bero på att bilismen av många (inte minst våra politiker) ses som något som skitar ner, skapar trängsel och förstör våra städer?

Bilar är ”onda”. Bilhatarna vill helst förbjuda – men så ångrar man sig eftersom de drar in skattemiljarder och skapar 100 000-tals jobb. Och så kommer man på att bilar är världens bästa uppfinning när det gäller privattransport – så bra att de måste hållas i schack av skatter, miljözoner, ombyggda vägar och subventionerad kollektivtrafik.

Har ”bilhatet” gett oss bilentusiaster så dåligt självförtroende att vi inte röstar och gör oss hörda? I år är Johan Kristoffersson nominerad till Jerringpriset – jag har röstat – gör det du med!

Men för att årets största bilsportprestation ska uppmärksammas varje år drar vi igång en läsaromröstning på vår hemsida – som har 500 000 unika besökare i veckan.

Namnet på priset kommer självklart från svensk motorsports största legend och vi är mycket tacksamma att Ronnies dotter Nina Kennedy tycker att det är en bra idé att instifta ett pris i Ronnies namn. Stort tack! Det här blir en tvåstegsraket, dags att nominera dina favoriter!

Tycker du att det här är en riktigt bra idé – tipsa alla motorsportintresserade som du känner!

 

Nominera dina favoriter!

Vilka ska få detta diplom? Du är med och avgör!