Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mercedes lanserar X-Klass – pickupen för både företagare och fritid

Nya X-Klass passar bra för vårt svenska klimat. Foto: Mercedes-Benz

Modern, mångsidig, bekväm och robust. Fyra önskningar i en bil – men det är ingen omöjlighet för nya Mercedes X-Klass, som är speciellt lämpad för nordiskt väglag.

På 50-talet blev pickuper populära som robusta yrkesfordon. En del betraktar fortfarande denna typen av bilar på samma sätt. Men den tekniska utvecklingen har inneburit stora förbättringar när det gäller säkerhet, komfort och inte minst mångsidighet.

Mercedes har för avsikt att ta nästa kliv i utvecklingen genom att lansera helt nya X-Klass. Världspremiären för Mercedes Concept X-Klass skedde faktiskt i Stockholm, där koncernchefen Dieter Zetsche stolt kunde konstatera att man äntligen nått ända fram:

”Med Mercedes-Benz pickup fyller vi ett av de sista, tomma hålen i vårt breda utbud,” sa Dieter Zetsche. ”Vårt mål är att erbjuda våra kunder fordon som matchar deras specifika önskemål.

Alonso klar för LMP1-test med Toyota

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Ryktena har florerat ett tag, men nu har de bekräftats från officiellt håll: mannen, myten och F1-legenden Fernando Alonso kommer att testa Toyotas LMP1-racer i morgondagens säsongsavslutande nykomlingstest i Bahrain.

Alonso – redan på plats i Bahrain, i samband med FIA WEC-finalen. Foto: LAT

Alonso kommer att köra Toyota Gazoo Racings TS 050 Hybrid – samma bil som det Köln-baserade japanska teamet har använt i årets nyss avslutade VM-serie.

Testet kommer knappt tio dagar efter att Alonso besökte Toyota-fabriken i Köln och under stort hysch-hysch genomförde en seat-fit.

Spanjoren har länge prata om att vinna Le Mans 24-timmars utgör ett av hans långsiktiga mål – och nog verkar det mesta tyda på att det är mot en start i den franska långdistansklassikern 2018 som han är på väg emot.

Med tanke på att Toyota blir det enda fabriksteamet i LMP1 nästa år har Alonso dessutom en uppenbar chans att ta den åtråvärda segern på första försöket – precis som Nico Hülkenberg gjorde för ett par år sedan.

Säsongsslut och svenskhelg i Macau

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Årets racingsäsong närmar sig sitt slut med stormsteg. F1 går i mål om en vecka i Abu Dhabi, och sportvagns-VM (FIA WEC) avslutar sin säsong i Bahrain denna helg.

För den sistnämnda serien är det inte vilket säsongsslut som helst – det är en epok som går i graven i och med att Porsche lägger ner sin LMP1-satsning. Sista chansen att se Stuttgarts finaste i högsta prototypklassen blir alltså nu i helgen.

Hur det blir med LMP1 hänger fortfarande i luften. Några nya fabrikssatsningar verkar inte vara på gång, men glädjande nog är det en del privatister som har beställt bilar och gjort planer inför den kommande ”supersäsongen” 2018-2019.

Intressantast av dessa är det USA-baserade ”svenskstallet” DragonSpeed som vann European Le Mans Series 2017 och körde Le Mans 24-timmars med bl.a. Henrik Hedman och Felix Rosenqvist i somras.

Teamet har beställt en Dallara BR1 och kommer att köra hela FIA WEC-serien som privatister i högsta klassen LMP1.

Inför Brasiliens GP: silverkampen

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Nej, F1-säsongen 2018 är långt ifrån över. Men nog hade Brasiliens GP idag varit en mer laddad historia om VM-kampen fortfarande levt. Nu känns det istället lite som att det är försäsongen 2018 som startar idag.

För första gången sedan tysken drog sig tillbaka måste jag erkänna att jag saknar Nico Rosberg. Med tanke på vilket kraftpaket kombinationen Hamilton-Mercedes är en genomsnittlig dag kan man inte annat än nu i efterhand imponeras av hur hårt Rosberg pressade den numera fyrfaldiga världsmästaren.

Ironiskt nog infann sig den känslan samtidigt som Nicos efterföljare Valtteri Bottas satte sin bil på pole inför dagens race. Och även om det i sig var en bedrift så får vi inte glömma att finnens prestation kom i ett läge där starkaste konkurrenten Lewis Hamilton redan hade kraschat bort sig i kvalet.

Men oavsett motståndet kom Bottas’ kvalprestation i elfte timmen. Finnen har haft en riktigt tuff höst och har inte alls sett ut att kunna utmana Lewis.

Mexikos GP – Startuppställning

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Som vanligt överlappar startuppställningen i dagens GP-lopp enbart delvis med gårdagens kvalresultat.

När de numera mer eller mindre obligatoriska bestraffningarna var utdelade hade Alonso flyttats ned 20 platser, Vandoorne 35, och Pierre Gasly 15.

Det är synd, speciellt som Alonsos överaskande fina fart på den snabba banan var en av kvalets överaskningar.

Riktigt kul att se tre olika teams förare på de tre första startpositionerna, och särskilt glädjande att se Vettel på pole. Oavsett vad man tycker om tysken och/eller Ferrari så är det alltid kul när VM-kampen lever. Genom att sätta bilen på pole greppar han det sista halmstrået i den fajten.

Att Hamilton startar nere från tredje startrutan ökar också risken för att britten hamnar i problem inledningsvis. Speciellt som han har Ferraris Räikkönen direkt bakom sig. Absolut inte för att jag tror att Kimi medvetet skulle göra något för att förstöra Lewis’

Inför Mexikos GP

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Direkt efter USA:s GP är det till helgen dags för Mexikos GP på Bröderna Rodríguez motorbanan i Mexico City. F1-kalendern är med andra ord inne i mesta möjliga Tex-Mex-mode.

Hemmabana för Sergio Pérez som vecka ut och vecka in kämpar för att hänga av imponerande ungtuppen Esteban Ocon. Deras kamp blir förhoppningsvis som vanligt ett av helgens höjdpunkter – speciellt nu när den interna kampen om den finfina sjundeplatsen i sammandraget ska avgöras.

Annat intressant att hålla ögonen på är naturligtvis kampen om förar-VM. Hamilton lyckades inte riktigt knyta ihop säcken i USA där Vettel greppade det sista halmstrået. Britten leder nu med 66 poäng – med 75 poäng kvar att köra om. Vettel måste alltså ta in minst 17 poäng i helgen för att ha en matematisk chans kvar till titeln. Grundtipset är därför att Hamilton tar hem titeln i Mexiko.