Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mercedes lanserar X-Klass – pickupen för både företagare och fritid

Nya X-Klass passar bra för vårt svenska klimat. Foto: Mercedes-Benz

Modern, mångsidig, bekväm och robust. Fyra önskningar i en bil – men det är ingen omöjlighet för nya Mercedes X-Klass, som är speciellt lämpad för nordiskt väglag.

På 50-talet blev pickuper populära som robusta yrkesfordon. En del betraktar fortfarande denna typen av bilar på samma sätt. Men den tekniska utvecklingen har inneburit stora förbättringar när det gäller säkerhet, komfort och inte minst mångsidighet.

Mercedes har för avsikt att ta nästa kliv i utvecklingen genom att lansera helt nya X-Klass. Världspremiären för Mercedes Concept X-Klass skedde faktiskt i Stockholm, där koncernchefen Dieter Zetsche stolt kunde konstatera att man äntligen nått ända fram:

”Med Mercedes-Benz pickup fyller vi ett av de sista, tomma hålen i vårt breda utbud,” sa Dieter Zetsche. ”Vårt mål är att erbjuda våra kunder fordon som matchar deras specifika önskemål.

Sirotkin väcker ont blod

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Äntligen kom beslutet: Williams väljer ryssen Sergey Sirotkin för 2018.

Fattar att många hellre hade velat se Kubica i Williams, men fattar ändå inte en del av dem som hårt kritiserar stallets val av just Sirotkin.

Även om han har gott om pengar i ryggen – det har f.ö. Kubica också – är han uppenbarligen kapabel.

Man blir inte P3 i GP2 med Rapax på första försöket om man inte är över snittet.

Inget tyder kanske på att han är århundradets talang heller – men förare med sämre meriter än han har nått F1.

Ärligt talat tror jag att han kommer att bli en svår nöt för Stroll att knäcka – i alla fall sett över hela säsongen. Vad tror ni?

Gergei Farkas, GF1

Foto: LAT

Kvyat till Ferrari

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Ferrari har idag tillkännagivit att ryssen Daniil Kvyat har knutits till teamet i egenskap av ”utvecklingsförare”.

Kvyat sparkades under hösten från Red Bull-familjen efter ett antal säsonger hos både Toro Rosso och Red Bull Racing.

De flesta bedömare var eniga om att det förmodligen var slutet för ryssens F1-karriär, men nu verkar han alltså hittat ett nytt hem hos Ferrari. Även om en roll som utvecklingsförare hos italienarna är ungefär så långt från en racesits som man kan komma.

Den stora frågan är förstås vad Ferrari ser hos Kvyat som i jämförelse med Ricciardo, Verstappen och Sainz ofta under de senaste säsongerna framstod som den svagaste länken i Red Bull-förarkvartett.

Tre saker dyker omedelbart upp i huvudet:

För det första: en länk till Ryssland. Den ryska marknaden är viktig för Ferrari och att ha en rysk förare på lönekontot kan vara ett mycket billigt sätt att profilera sig där.

Alonso kör Le Mans 24h

Av Posted on 0 Inga taggar 0

UPPDATE: Ledsen, men den här nyheten var visst fake news av allra värsta slag.

Som en försenad julklapp till alla oss racingfans kom idag bekräftelsen: Fernando Alonso kommer att köra den franska långdistansklassikern för Toyotas LMP1-team.

Spekulationerna har funnits länge – eller i alla fall sedan Alonso uttryckligen sagt sig vara på jakt efter trippelkronan – och eskalerade rejält när spanjoren för första gången provkörde Toyotas bil en dryg månad sedan.

Faktumet att han dessutom är klar för att köra Daytona 24-timmars i januari var ytterligare ett tecken på att Alonso menar allvar med sin endurance-satsning.

Med både Audi och Porsche borta från Le Mans kommer Toyota dessutom vara enda fabriksteamet på plats i Frankrike i sommar. Det kommer med andra ord att vara japanernas största chans någonsin att ta den efterlängtade segern.

Oavsett vad man tycker om det på papperet begränsade motståndet som Alonso och Toyota kommer att ställas mot blir det en högtidsstund för oss racingfans.

Joel Eriksson uppges nobba Formel 2

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Enligt – som det heter – vanligtvis välunderrättade Janne Blomqvist har Joel Eriksson tackat nej till en fullfinansierad styrning i ett toppstall i Formel 2.

Nu vet vi inte om uppgifterna stämmer, men Janne går hårt ut med uppgiften vilket bör indikera att han har mycket på fötterna.

Mina egna uppgifter gör gällande att den officiell bekräftelse på Joels planer för 2018 kommer att tillkännages före jul, vilket innebär att vi snart lär ha facit.

Men låt oss tillsvidare utgå ifrån att Jannes uppgifter stämmer – det tror jag nämligen att de gör.

Varför skulle en av världens hetaste formelbilstalanger tacka nej till Formel 2 med ett toppteam – och därmed säga nej till kungsvägen mot Formel 1, varför?

Viasat-Janne tycker att det verkar obegripligt. Han resonerar som så att är man så begåvad som Joel bevisligen är, då måste man som racerförare våga sikta på toppen (F1) och utgå ifrån att ens talang kommer att bära hela vägen.

Björk jagar WTCC-titeln

Av Posted on 1 Inga taggar 0

Det finns inte särskilt många VM-titlar att slåss om i bilsport.

F1, rallycross-VM FIA RX, sportvagns-VM FIA WEC, WTCC, och två titlar i rally-VM WRC – sex titlar allt som allt.

Med tanke på det är det djupt imponerande att Sverige har chansen att kamma hem hälften av dem i år – otroligt!

Pontus Tidemand och Jonas Andersson var först ut genom att säkra WRC2-guldet för Skoda redan i september.

Johan Kristoffersson krönte sedan en fantastisk säsong med att ta VM-guldet i rallycross.

Och ikväll kan det tredje svenska VM-guldet bli verklighet – förutsatt att Volvos Thed Björk håller för trycket och lyckas hålla undan för vilt jagande ungraren Norbert Michelisz.

Björk har varit en stadig poängplockare under hela säsongen, men Honda-föraren Michelisz har kommit starkt på slutet. Utgångsläget inför de två avgörande racen är att Björk leder på 255,5 poäng,