Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mercedes lanserar X-Klass – pickupen för både företagare och fritid

Nya X-Klass passar bra för vårt svenska klimat. Foto: Mercedes-Benz

Modern, mångsidig, bekväm och robust. Fyra önskningar i en bil – men det är ingen omöjlighet för nya Mercedes X-Klass, som är speciellt lämpad för nordiskt väglag.

På 50-talet blev pickuper populära som robusta yrkesfordon. En del betraktar fortfarande denna typen av bilar på samma sätt. Men den tekniska utvecklingen har inneburit stora förbättringar när det gäller säkerhet, komfort och inte minst mångsidighet.

Mercedes har för avsikt att ta nästa kliv i utvecklingen genom att lansera helt nya X-Klass. Världspremiären för Mercedes Concept X-Klass skedde faktiskt i Stockholm, där koncernchefen Dieter Zetsche stolt kunde konstatera att man äntligen nått ända fram:

”Med Mercedes-Benz pickup fyller vi ett av de sista, tomma hålen i vårt breda utbud,” sa Dieter Zetsche. ”Vårt mål är att erbjuda våra kunder fordon som matchar deras specifika önskemål.

Malja klar för F1-test

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Som jag skrev häromdagen har Gustav Maljas Formel 2-säsong kommit igång ordentligt efter en tung start i Bahrain.

I och med tredjeplatsen i helgens andra lopp i Monaco har svensken nu gått upp på niondeplats i sammandraget.

Än mer glädjande är nyheten att Malja är klar för sitt första F1-test.

Gustav Malja (t.h) P3 i Monacos Formel 2-sprint. Foto: LAT

 

Det är Marcus Ericssons Sauber-team som i början av augusti kommer att ge honom möjligheten att testa F1-maskineri för första gången.

”Möjligheten att få köra en Formel 1-bil är exceptionellt spännande, och en barndomsdröm som går i uppfyllelse” kommenterade Gustav beskedet. ”Jag är övertygad om att det kommer att bli en helt surrealistisk upplevelse. Jag ska göra allt jag kan för att få ut maximalt ur testdagen och lära mig så mycket som möjligt.”

Testet kommer att köras på Hungaroring den 1-2 augusti – veckan efter Ungerns GP.

Monacos GP – Antikrundan

Av Posted on 0 Inga taggar 0

På många sätt var det en ögonöppnande upplevelse att under söndagen först följa Monacos GP och sedan ägna hela kvällen åt den 101:a upplagan av Indy 500.

Även om ovalbana aldrig riktigt varit min grej – och trots att det här var första gången på mycket länge som jag såg den amerikanska klassikern från start till mål – så får jag medge att loppet gav mersmak.

Att in i det sista sväva i ovisshet om vem som skulle få med sig den jättelika Indy-bucklan hem var onekligen en välbehövlig kontrast mot Monacos rätt förutsägbara och statiska GP-lopp.

Eller låt mig säga såhär: jag tror att det är många av oss som när en slags hatkärlek gentemot loppet i furstendömet. Igår påmindes jag om varför.

Visst är miljön ikonisk och sceneriet bedårande. Och visst är stället själva källan till mycket av den glamour som F1 så starkt förknippas med.

Kimi den obegriplige

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Sommaren 2008 var jag pappaledig. Hemma på heltid med en 1-åring.

Enda avbrottet i småbarnstillvaron var ett par dagar i juni när jag åkte till Tyskland med F1-Janne och Kamera-Magnus på Viasat för ett reportage ifrån F1-testerna på Hockenheim.

Det blev en kort, intensiv och riktigt bra resa. Höjdpunkten var nog varvet med Mattias Ekström i förarsätet. En upplevelse som jag aldrig glömmer.

Väl hemma var det tillbaka till livet med ettåringen. Hon fyller 10 om en månad och börjar mellanstadiet till hösten.

Tanken svindlar att det är lika lång tid sedan Kimi Räikkönen sist stod på pole.

Hur är det ens möjligt att han fortfarande finns på startgriden? Dessutom i ett absolut toppteam?

Jag vet inte. Men jag tror att jag är i gott sällskap när det kommer till att inte fatta den omåttligt populära finnen.

Jag vet inte hur han gjorde det –

Bra insats av Malja i F2

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Efter en tung start i Bahrain har Gustav Malja kommit igång ordentligt i årets Formel 2-serie.

Dagens långa feature-race i Monte Carlo startade Gustav som tolva men kom i mål som sexa – precis som senast i Barcelona.

Sjätteplatsen innebar att svensken konsoliderar sin tiondeplats i sammandraget och startar trea i lördagens kortrace.

Gustav Malja, F2 Monaco 2017. Foto: LAT

 

Vann dagens race gjorde britten Oliver Rowland – men bara efter att pole-mannen och hemmaföraren Charles Leclerc tvingades bryta p.g.a. ett fel på hjulupphängningen.

I sammandraget betyder det att Rowland närmat sig Leclerc ordentligt. Bara tre poäng skiljer dem åt inför lördagens race i Monte Carlo.

Missa inte det! Med Gustav Malja P3 kan det mycket väl bli svenskt på pallen. Sist det hände i Monaco var 2012 när Marcus Ericsson slutade P2 i GP2:s feature-race.

Monacos GP – Jolyons sista chans?

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Renaults Jolyon Palmer har fått en bedrövlig start på säsongen. Särskilt i jämförelse med stallkamraten Nico Hülkenberg som hittills har tagit alla stallets 14 VM-poäng.

Enligt de senaste ryktena blir helgens Monacos GP Jolyons sista chans att övertyga Renault-ledningen om att ge honom fortsatt förtroende. Med tanke på att Palmer enligt många bedömare redan tävlar på övertid är det en minst sagt svår uppgift.

Jolyon Palmer i Monaco 2017. Foto: LAT

 

Tydligen är det Renaults högste chef – verkställande direktören Carlos Ghosn – som har gett order om att snabbt ersätta Palmer med någon som på kort sikt kan matcha Hülkenberg.

På längre sikt är fransmännen naturligtvis ute efter en toppförare – och många tror att Fernando Alonso står överst på Renaults önskelista inför 2018.

Det skulle bli tredje gången under karriären som spanjoren återvände till det Enstone-baserade teamet.