Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Japans GP: Max bäst

Från kritiserad i Belgien till hyllad i Japan. Max Verstappen (Red Bull Racing) blev vald till loppets förare på F1:s officiella sajt.

Max körde ett mycket bra lopp och slog tillbaka attackerna från Hamilton. För den betydligt yngre Verstappen var det sjätte gången som han stod på pallen efter debuten förra året. Holländaren har visat sig vara en mycket tuff förare som inte visar någon respekt för de mer rutinerade herrarna eller kör åt sidan när en trefaldig mästare jagar honom varv efter varv.

Han vet att sista chickanen är hans svaga punkt och att Lewis kommer att attackera. Max måste komma snabbt ut och hoppa på gasen tidigt så att förföljaren inte kan utnyttja DRS systemet.

På rakorna förlorade jag cirka tre tiondelar till Lewis, så jag visste att jag måste komma perfekt ut ur kurva fjorton och i sista chickanen och som alla såg så gjorde jag det. Jag använde aldrig de extra hästkrafter jag hade i batteriet på start- och målrakan där Lewis kunde använda DRS utan istället på rakan mellan de kurvor som kallas för Spoon och 130R”.

Attacken kommer och Max stoppar den. Det påminde om hans körning mot Kimi Räikkönen i Belgien.

Han byter linje när han bromsar”, klagade Lewis, som tvingades köra ut genom reservutgången för att inte krocka. Och därmed var kampen om andraplatsen över.

Jag tänkte aldrig på fighten med Kimi utan jag körde bara mitt eget lopp. Försökte hänga med Nico i några varv men det gick inte och jag såg att Lewis snabbt kom ifatt. I slutet tryckte han på ordentligt och jag vet att han kör om titeln så man gör inget dumt. Men varför skulle jag öppna dörren för honom? Jag gjorde tvärtom när jag såg att han försökte.

Verstappens chef Christian Horner säger att Max bestämde precis innan bromszonen vilken linje han skulle ta. Dock är det inte första gången som han bestämmer sig så sent. Att Lewis skulle klaga var helt klart men efter diskussionen i Belgien sa Max att alla kan prata och klaga så mycket de vill. In i den trånga kurvan är det den som är först som lägger sig på innern. Hårt men fair.

Jag kommer inte att ändra min körstil.

Och den var han trogen och det skulle Lewis nog haft med i beräkningen. En sak är helt säkert. Max hade aldrig någonsin frivilligt flyttat på sig och vinkat förbi Lewis. Och varför skulle han? Var det ett lätt brutalt försvar?

Det låg på gränsen och en sak har Max lärt sig. Att utnyttja en sådan här situation till maximalt så att domarna hellre friar än fäller. Inte undra på att tonåringen Verstappen håller på att bli en stor favorit och inte bara i Holland. Max är en förare som Formel 1 behöver.

När Lewis lugnat ner sig skrev han på Twitter att Max hade kört ett bra lopp och att det inget fanns att diskutera.

/Fredrik af Petersens

 

_onz4431 _onz5719