Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miraklet i Melbourne

Solsken och F1-premiär. Vad kan gå fel? En hel del. Först klappar Kvyats bil ihop på formationsvarvet. Precis som förra året.

Ännu ett formationsvarv och det förändrar temperaturer i däck, kopplingar och växellådor. Till Ferraris favör, för båda röda bilarna passerar silverpilarna tämligen omgående i startögonblicket.

Hamilton är inte bättre än sexa efter första varvet.

Ericsson blev uppflyttad en plats efter kvalet eftersom Bottas blev nedflyttad på grund av växellådsbyte.

Wehrlein passerar Ericsson på förstavarvet och sedan blir det inte lätt för Ericsson att passera, Manor-bilarna är snabba i år sedan de fått Mercedes-motorer.

Men snart är Ericsson, och även Nasr förbi. Däremot har de svårt att komma ikapp Palmer. Hans Renault-kollega Magnussen fick för övrigt en dålig start, efter en sammanstötning blev det punktering på höger bak. Trist.

På varv 17 smäller det. Alonos ska passera Gutiérrez, men Gutiérrez bromsar precis när Alonso ska passera på insida. Det blir hård kontakt mellan Alonsos högra framhjul och Gutiérrez vänster bak. Alonsos bil skickas in i väggen, blir ordentligt mos innan den fortsätter ner i en grusfolla där den börjar rulla.

Bilen blir ordentligt demolerad, alla hjulen lossnar och detta är bland de värre smällar jag har sett. Mirakulöst kliver Alonso ur vraket och omfamnas direkt av en chockad Gutiérrez.

Många förare går in i depå för att montera hårdare däck, förberedda på en långstint. Men detta helt i onödan eftersom loppet på varv 19 blir rödflaggat. Samtliga bilar beger sig till depågatan och ställer upp för omstart.

Omstarten blir ren. Den som tjänade mest på den är Magnussen, som tilläts varva samtliga, ställa sig sist i depågatan. Han låg alltså ett varv efter samtliga efter sin punktering.

Varv 24. Oturen fortsätter för Räikkönen som får problem med motorn. Han kör i depå och precis när han stannar vid sitt garage fattar bilen eld. Räikkönen tar det hela med ro, och visar ett kroppsspråk som utstrålar frustration och besvikelse.

Samtidigt har domarna noterat att Sauber-personalen pillat på Ericssons bil under de 15 sekunder som bilen måste stå orörd precis före en omstart. Straffet blir en drive through. Eventuell hopp om poäng fullständigt bortblåsta.

Varv 40. Palmer uppvaktas hårt av Sainz, som i sin tur har en vansinnig Verstappen i växellådan. Holländaren skriker på radion och vill förbisläppt. Samtidigt bryter Ericsson med motorproblem. Supertrist.

Desto roligare är bilderna på en ombytt och skrattande Alonso i depåområdet. Att det inte blev sjukhusbesök efter en sådan smäll är inget annat än ett mirakel. Olyckan sker nästan på 20-årsdagen för Martin Brundles krasch i exakt samma sväng.

I täten har Vettel tappat. Det är inte riktigt lika bra fart i Ferrari-bilen som i Mercorna. Dessutom blev det lite strul vid ett däckbyte för Vettel och där försvann viktiga sekunder.

Med tio varv kvar är blickarna riktade mot Grosjean. Fransosen i det nya Haas-teamet håller en succéartad sjätteplats. Ska hans hårda däck hålla hela vägen i mål?

Varv 52 av 57. Vettel får åter kontakt med Hamilton och börjar kriga om andraplatsen. Och hettsporren Verstappen krockar med framförvarande kollegan Sainz. Förstnämnda snurrar och de svordomar han levererat på radion hela dagen lär bli ännu fler efter detta.

Med två varv kvar bromsar Vettel på sig i kurva 15. Åker ut på gräset och fajten med Hamilton är över. Det blir en svordom på radion, och en ursäkt till teamet.

Två varv senare går Rosberg i mål som årets första segrare. Hamilton fick kämpa för sin andraplats och vi noterar att Ferrari har bra fart. Ett bättre däckval i omstarten hade kanske gett en seger.

Här följer preliminär resultatlista:

1. N. Rosberg

2. L. Hamilton

3. S. Vettel

4. D. Ricciardo

5. F. Massa

6. R. Grosjean

7. N. Hulkenberg

8. V. Bottas

9. C. Sainz Jr.

10. M. Verstappen

11. J. Palmer

12. S. Perez

13. K. Magnussen

14. F. Nasr

15. J. Button

16. P. Wehrlein

/Joakim Dyredand

_R6T3638.jpg

Foto: LAT

_R6T3646.jpg

Foto: LAT

_R6T3642.jpg

Foto: LAT

_L4R5148.jpg

Foto: LAT

_R6T3656.jpg

Foto: LAT

_H7I5717.jpg

RAI bryter och bilen tar eld. Foto: LAT