Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Renault är tillbaka – del 2

I den andra delen om Renaults återkomst som fabriksteam berättar vi mer om förarna.

Lotus F1-team har köpts upp och Renault Sport F1 bildats. Romain Grosjean har flyttat till det nya stallet Haas och Pastor Maldonado fick inte stanna kvar. Kanske inte helt underligt. Även om han hade en givmild sponsor så kostade alla hans krascher en förmögenhet. Den givmilde sponsorn från Venezuela, ett oljebolag, var dock inte beredd att ställa upp i år eftersom oljepriset sjunkit dramtiskt och det politiska läget i landet är mycket osäkert.

De två nya förarna heter Jolyon Palmer och Kevin Magnusen. Jolyon, som är debutant, är son till den gamle engelska F1-föraren Jonathan Palmer, som vann Jim Clark Trophy 1987. Det var ett VM för de team som inte hade en turbomotor.

Förra året var Jolyon Palmer test- och reservförare i teamet och körde den första 90 minuter långa träningen på fredagarna 12 gånger.
När jag kom till Lotus förra året, från GP2 där jag blev mästare 2014, underskattade jag nog det hela lite. Skillnaden var mycket större och det fanns mycket mer att lära än jag räknat med. Att få köra så många träningspass förra året hjälpte mig och nu känner jag mig bra förberedd. 2016 kommer inte att bli lätt men spännande. Potentialen för teamet är stor och jag kommet att göra mitt allra bästa för jag vill utvecklas som förare”, berättar Jolyon Palmer.
Någon prognos för hur det kommet att gå för honom vill han inte ge.

Kevin Magnusen, som kommer från Danmark, har kört tävlingar sedan han var sex år. 2014 gjorde han debut i Formel 1 och körde 19 lopp för McLaren men fick flytta på sig året efter när Fernando Alonso kom. Istället blev han reserv- och testförare men av någon underlig anledning sa Ron Dennis upp det kontraktet på ett synnerligen brutalt sätt. Ett e-mail via sin sekreterare, på Kevins födelsedag. ”Det stärkte min karaktär”, säger Kevin Magnussen.

I sitt första F1-lopp, i Australien, blev han tvåa i Australien. Han var egentligen trea men segraren Daniel Ricciardo blev diskad. Det blev 19 lopp, 55 poäng och plats 11 i tabellen till slut.
En fantastik skön känsla att vara tillbaka igen”, säger 23 åringen. ”Och det är inte en sits i vilket team som helst utan en hos ett toppstall. Renault, som är med för att vinna, kommer i framtiden att köra om VM-titeln och då vill jag vara med.

Vad förväntar sig Cyril Abiteboul av sina förare?
Att de snabbt blir en central del av vårt nya projekt. Vi tror att bägge har en bra kapacitet att köra på gränsen och vara en drivande kraft för att motivera och inspirera alla i Enstone, Viry-Chatillon och de 150 000 anställda i Renault gruppen.

Man behövde inte överlägga länge innan valet föll på Kevin.”När han vann Formel Renault 3.5 visade han vad han kan. Dessutom har han ju kört en F1-säsong. Och jag blev imponerad när han på sitt första F1-lopp slog sin stallkamrat Jenson Button, som vann VM-titeln 2009. Så vi vill ge honom en ny chans, som han verkligen förtjänar.

Abiteboul ställer dock ett krav: ”Kevin måste slå sin stallkamrat!

/Fredrik af Petersens
Klicka här för att bekanta dig med Renaults personbilar

_ONZ9932.jpg

Jolyon Palmer. Foto: LAT
_ONZ0034.jpg

Kevin Magnussen. Foto: LAT
_ONZ9855.jpg

Cyril Abiteboul. Foto: LAT