Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inför Brasiliens GP: silverkampen

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Nej, F1-säsongen 2018 är långt ifrån över. Men nog hade Brasiliens GP idag varit en mer laddad historia om VM-kampen fortfarande levt. Nu känns det istället lite som att det är försäsongen 2018 som startar idag.

För första gången sedan tysken drog sig tillbaka måste jag erkänna att jag saknar Nico Rosberg. Med tanke på vilket kraftpaket kombinationen Hamilton-Mercedes är en genomsnittlig dag kan man inte annat än nu i efterhand imponeras av hur hårt Rosberg pressade den numera fyrfaldiga världsmästaren.

Ironiskt nog infann sig den känslan samtidigt som Nicos efterföljare Valtteri Bottas satte sin bil på pole inför dagens race. Och även om det i sig var en bedrift så får vi inte glömma att finnens prestation kom i ett läge där starkaste konkurrenten Lewis Hamilton redan hade kraschat bort sig i kvalet.

Men oavsett motståndet kom Bottas’ kvalprestation i elfte timmen. Finnen har haft en riktigt tuff höst och har inte alls sett ut att kunna utmana Lewis. I alla fall inte med årets inkarnation av silverpilen.

Hur som helst får vi utgå ifrån att racets huvudnummer kommer att bli kampen om VM-silvret mellan Bottas och Vettel som ockuperar det första startledet.

Vad ska man annars hålla ögonen på då?

Toro Rossos motorer. Relationen mellan teamet och motorleverantören tycks ha totalhavererat och en av orsakerna är att Renault inte få fram reservdelar i samma takt som dessa går upp i rök i Toro Rossos bilar. Ytterligare motorhaverier idag och det finns en risk att teamet tvingas stå över säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Kampen hos Red Bull. Den interna kampen om herraväldet hos Red Bull har verkligen intensifierats på sistone, och intrycket är att Verstappen har övertaget efter en säsongsinledning kantad av tekniskt strul. Ricciardo har seglat iväg i sammandraget, men räkna med en grym kamp mellan de bägge i dagens race. Speciellt som Ricciardo startar först som 14:e man efter den numera obligatoriska omgången grid penalties.

HAAS. Efter en strulig höst där de ofta inte sett ut att hänga med har HAAS-bilarna plötsligt sett smått konkurrenskraftiga ut i Brasilien. De startar 11:a, respektive 13:e och båda ekipagen har därför en realistisk chans att slåss om välbehövda VM-poäng. I den stenhårda mittfältsstriden med Renault (48p), Toro Rosso (53p), och HAAS på 47 poäng.

Världsmästaren. Sen har vi förstås världsmästaren Hamilton som startar dagens race längst bak efter gårdagens kvalmiss. Att följa hans väg upp genom fältet kommer att vara stor underhållning.

Räkna för övrigt med rörande scener då Felipe Massa en gång för alla – och för andra året i rad – kommer att ta farväl av sin fanatiska hemmapublik. Tårar i regnet utlovas.

***

Racet startar 17:00 men sändningarna börjar redan 16:15 – som vanligt på Viasat Motor och Viaplay.

***

Tävling! Brasiliens GP till ära tänkte vi dra igång en tävling att avrunda årets F1-säsong med.

Tippa topp-3 i Abu Dhabis GP 2017 som körs om 14 dagar och vinn en ursnygg Ayrton Senna-keps från AyrtonSennaShop.com

Du ska alltså tippa vilka tre förare som kommer att stå på pallen – utan inbördes ordning. Som utslagsfråga ska du även tippa årets pole-tid inför Abu Dhabis GP.

Mejla ditt tips till gergei.farkas@automotorsport.se senast fredagen den 24:e november.