Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

McLaren MCL32 – Orange is the new black

Av Posted on 0 Inga taggar 0

När det mångåriga samarbetet med Mercedes avslutades inför 2015 behövde McLaren distansera sig ifrån silverpilarnas traditionella färgsättning.

Utan en dominerande storsponsor på plats fick man alltså chansen att revolutionera teamets hela grafiska närvaro i sporten. Helt fria tyglar att löpa amok längs färgskalan.

Då valde man att måla sina bilar svarta.

Och visst – det kan vara något speciellt med en svart F1:a. Men bara om färgsättningen för övrigt är genomtänkt och lirar väl med allt det mörka.

Vem minns inte Lotus’ legendariska JPS-färgsättning i svart och guld…?

De senaste årens svarta McLaren-bilar har däremot inte gjort någon glad. På plats är en F1:a aldrig tråkig – men i TV-sändningarna har de sett trista och anonyma ut.

Och personligen har jag aldrig fattat varför man inte istället valde att visuellt betona samarbetet med motorpartnern Honda. Varför inte stryka både Hondas styrelse och den entusiastiska japanska publiken medhårs med tydliga japanska inslag i designen?

Hur som helst är det kul att konstatera att McLaren inför 2017-års säsong har lämnat depprocken bakom sig.

Den nya bilen – som under gårdagen presenterades i Woking – har istället stora orangea inslag. En färg som inte bara anknyter till McLarens historia utan också samspelar riktigt väl med bilens svarta partier.

Bilen är döpt till MCL32 – det första McLaren-chassiet sedan 1980 att inte ha ”MP4” i beteckningen.

MP4 stod för Ron Dennis’ ”Marlboro Project Four”. Nu när Dennis är borta ur teamledningen har man uppenbarligen inte sett någon anledning att fortsätta den traditionen.

Även McLaren har valt lösningen med en stor fena över bilens bakre parti, men något som särskiljer den ifrån övriga som har presenterats är de komplexa ”gälarna” kring nospartiet.

Gergei Farkas, GF1

MCL32:an och årets besättning: Stoffel och Fernando. Foto: LAT

Utvecklingen mot än mer komplexa framvingar fortsätter. Tyvärr. Foto: LAT

”Ole, dole, doff…” Foto: LAT