Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mercedes lanserar X-Klass – pickupen för både företagare och fritid

Nya X-Klass passar bra för vårt svenska klimat. Foto: Mercedes-Benz

Modern, mångsidig, bekväm och robust. Fyra önskningar i en bil – men det är ingen omöjlighet för nya Mercedes X-Klass, som är speciellt lämpad för nordiskt väglag.

På 50-talet blev pickuper populära som robusta yrkesfordon. En del betraktar fortfarande denna typen av bilar på samma sätt. Men den tekniska utvecklingen har inneburit stora förbättringar när det gäller säkerhet, komfort och inte minst mångsidighet.

Mercedes har för avsikt att ta nästa kliv i utvecklingen genom att lansera helt nya X-Klass. Världspremiären för Mercedes Concept X-Klass skedde faktiskt i Stockholm, där koncernchefen Dieter Zetsche stolt kunde konstatera att man äntligen nått ända fram:

”Med Mercedes-Benz pickup fyller vi ett av de sista, tomma hålen i vårt breda utbud,” sa Dieter Zetsche. ”Vårt mål är att erbjuda våra kunder fordon som matchar deras specifika önskemål. X-Klass kommer att bli en måttstock i ett växande segment.”

Registrera dig här – och få senaste nytt om Mercedes X-Klass.

En tuff bil som inte är rädd för utmaningar

För att erbjuda kunderna precis det de söker ska nya Mercedes-Benz X-Klass få en mera robust design med de attribut man förväntar sig hos en tuff bil som inte är rädd för äventyr i skogen. Samtidigt ska bilägarna kunna identifiera sig med en urban attityd, där användningsområdet sträcker sig från stadsliv till en aktiv fritid.

Exakt hur Mercedes kommer att lösa den här kombinationen vet vi inte ännu. Den modell som visades upp nyligen på Genèvesalongen är en konceptbil. Detaljer kan förändras innan Mercedes nått fram till det seriemässiga skicket inför X-Klass lansering hos handlarna i höst.

Mercedes utlovar en mycket hög komfortnivå i X-Klass och alla de moderna funktioner som man kan förvänta sig. Ett inbyggt SIM-kort säkerställer kontakten med internet och gör det enkelt att ansluta förarens och passagerarnas mobiltelefoner eller surfplattor. Med en speciell app till telefonen ska det dessutom gå att på distans skicka destinationsort till bilens navigator, kontrollera bränslenivån, se var bilen är parkerad, och så vidare.

För mer fakta om Mercedes pickup – klicka här.

Trygg och enkel körning

Sensorer och kameror gör det enkelt att manövrera Mercedes-Benz X-Klass, även för den som är ovan att köra en mellanstor pickup. Flera assistans- och säkerhetssystem finns att tillgå för att göra körningen både enkel och trygg.

Men även om Mercedes-Benz X-Klass är modern och bekväm har ingenjörerna inte kompromissat med det man förväntar sig av en robust pickup. Det rambyggda fordonet är konstruerat för att tåla tuffa utmaningar och har en släpvagnsvikt på hela 3.500 kilo. Lastförmågan ligger en bit över ett ton och det oömma flaket kan lastas med det mesta man kan tänka sig. Fyrhjulsdrift och dubbla diffspärrar gör att framkomligheten är mycket god, oavsett väder och underlag.

Toppmodellen har en vridstark V6-dieselmotor som lämpar sig väl för att dra båtar, hästsläp, stora husvagnar och biltransporter. Fyrhjulsdrift och diffbroms ger grepp även i uppförsbacke och på gyttjiga gräsmattor. I terrängen har man nytta av en fördelningslåda med lågväxel, som gör att man kan smyga fram försiktigt och även köra uppför branta backar.

Registrera dig här – och få senaste nytt om Mercedes X-Klass. 

Passar det svenska klimatet

Mercedes-Benz X-Klass är speciellt lämpad för nordiskt väglag. På vinterhalvåret ger fyrhjulsdriften trygga egenskaper och man kan ta sig fram även på oplogade skogsvägar tack vare diffspärrarna. Vanliga personbilar har inga diffspärrar som kan låsa drivningen mellan bakhjulen, heller inte den centralt monterade diffspärren som X-Klass har. Genom att låsa diffspärrarna garanterar man drivning på hjulen även på mycket hala underlag. En vanlig personbil spinner bort drivgreppet och fastnar.

Målgruppen för nya X-Klass är de som redan idag kör en pickup, men inte tidigare kunnat välja en Mercedes. I den här gruppen finns en stor andel företagare som använder sin bil i jobbet och ställer specifika krav på dragförmåga, lastvikt och innerutrymmen.

För mer fakta om Mercedes pickup – klicka här.

Representativ och rymlig

Men bland pickupägarna finns också privata kunder som sannolikt spenderar en hel del av sin tid ute i naturen, med olika aktiviteter i både skogen och ute på sjön. De här ägarna vill ha ett fordon som inte begränsar deras intressen, utan istället är en viktig del i deras aktiva fritid. Samtidigt behöver de ett fordon som är mångsidigt och uppfyller familjens transportbehov. Här blir Mercedes-Benz X-Klass ett nytt alternativ, med allt vad det innebär av förväntningar hos ett fordon som har den treuddiga stjärnan i fronten. X-Klass är byggd för att möta och överträffa dessa förväntningar.

En annan grupp som Mercedes siktar in sig på är arkitekter, byggherrar och olika tjänstemän inom byggsektorn. Här finns ett behov av att både kunna ha ett representativt fordon för sammanträden på olika ställen i staden, samtidigt som man behöver en rymlig bil som kan ta sig fram på byggarbetsplatser med kunder och kollegor.

Mercedes X-Klass ska byggas i Spanien och de viktigaste marknaderna är Europa, Sydamerika, Sydafrika och Australien. Försäljning och lansering startar i höst. De svenska priserna är inte färdigställda ännu.

Registrera dig här – och få senaste nytt om Mercedes X-Klass.