Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Här är smarta bilen som kan förvandlas till en husbil

Större på insidan än utsidan – det är ett bra sätt att beskriva Mercedes Marco Polo på. Tack vare smart utnyttjande av allt utrymme har ingenjörerna lyckats lösa en ekvation som biltillverkarna alltid strävar efter: luftiga ytor trots kompakt kaross.

Foto: Jann Lipka

Fördelarna med en kompakt husbil är flera, men framför allt är en stor vinst att kunna köra på härliga, slingriga landsvägar och i trånga stadskärnor där större modeller knappt kommer in. Nackdelen brukar vanligtvis vara att utrymmena blir lidande, men faktum är att Mercedes Marco Polo löser detta på ett smart sätt – tack vare kluriga lösningar har den sängplats för upp till fyra personer!

Den nya modellen baseras på Mercedes V-klass. Och Marco Polo-versionen väckte mycket uppmärksamhet när den presenterades på Stockholms Motorweekend på Stockholmsmässan i början av året.

Nyfiken? Här kan du beräkna din månadskostnad för en Mercedes Marco Polo.

Fungerar som vardagstransport – och boende

Det bästa med modellen är att den inte känns som en husbil när den inte behöver vara det. Eftersom den baseras på mångsidiga och flexibla Mercedes V-klass fungerar Mercedes Marco Polo som vardagstransport, på shoppingrundan, på kundmötet eller under helgens långresa – och du slipper boka hotell. För den kan också omvandlas till ett boende på nolltid.

En vanlig husbil behöver du komplettera med en vardagsbil. Men inte här! Trots ordentliga utrymmen mäter Mercedes Marco Polo bara 1,98 meter på höjden och den går därmed in i de flesta garage. Det här är en husbil på insidan, men en diskret Mercedes på utsidan.

Foto: Johan Marklund

Foto: Johan Marklund

Moderna säkerhetssystem

Till skillnad från många andra husbilar får Mercedes Marco Polo dessutom ta del av flera moderna och smarta säkerhetssystem. Det innebär bland annat att trötthetsvarnare och sidvindsassistent, som kompenserar för sidovindar, är standard.

Tillvalslistan innehåller bland annat 360-graderskamera, LED-strålkastare som anpassar ljuset med smart teknik, parkeringsassistent som sköter parkeringen själv, adaptiv farthållare som anpassar hastigheten till bilen framför och en funktion som varnar för trafik i döda vinkeln.

Dusch, markis, elektrisk baklucka, mysig panelbelysning, cykelhållare och specialgjorda campingmöbler finns också som tillval.

Trots kompakta yttermått hittar du också ett elegant kök med rinnande vatten, spis, kyl med frysbox och förvaringsskåp. De främre stolarna kan snurras runt och de bakre kan skjutas på skenor.

De kan också fällas ned elektriskt och bildar då en rymlig säng som mäter 1,2 meter på bredden och två meter på längden. Sängen går att göra helt plan eftersom sidostöden och sittdynan töms på luft.

Sugen på en Marco Polo – här kan du beräkna din månadskostnad.

Foto: Jann Lipka

Foto: Johan Marklund

Taket höjs med en knapptryckning

Ett uppfällbart bord bildar en matplats för fyra personer. Och det smarta köket har full ståhöjd på 2,3 meter. Det beror på att taket enkelt kan höjas med bara en knapptryckning – om du väljer ”elektriskt tak” som tillval.

I takutrymmet finns det också plats för ytterligare en sovplats för två personer. I bagageutrymmet finns utrymme för väskor och en smart garderob.

Mercedes Marco Polo finns med tre dieselmotorer på mellan 136 och 190 hästkrafter. Du hittar också en sjustegad automatlåda och fyrhjulsdrift finns som tillval. Priset börjar på 632 400 kronor.

Att komma bort från vardagen och uppleva äventyret är en dröm för många, och du kommer lite närmare verkligheten med Mercedes Marco Polo. Den största fördelen är friheten att kunna bo nästan var som helst när andan faller på samtidigt som du får en större vanlig bil på köpet. Vart går ditt husbilsäventyr?

Nyfiken? Här kan du läsa mer om Mercedes Marco Polo.