Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vasseur ny chef för Sauber

Av Posted on 0 Inga taggar 1

Sauber har idag tillkännagivit vem som blir Monisha Kaltenborns efterträdare.

Som spekulerats blir det fransmannen Frederic Vasseur som från och med den 17:e juli – dagen efter Englands GP – tar över som stallchef, verkställande direktör och koncernchef för Marcus Ericssons F1-stall.

”Frederic Vasseurs långa och framgångsrika karriär på toppnivå inom internationell motorsport talar för sig självt och vi är stolta över att välkomna honom till Sauber” kommenterade Saubers ordförande och ägarrepresentant Pascal Picci.

”Jag är väldigt stolt över att tillhöra Sauber och vill tacka bolagets ägare för deras förtroende” tillade Vasseur. ”Faciliteterna i Hinwil är verkligen imponerande, och jag ser väldigt mycket fram emot att komplettera teamet med min erfarenhet och beslutsamhet – och att leda laget i rätt riktning i allt som de gör.”

Vasseur basade under 2016 för Renaults F1-team, men är mest känd för de stora framgångar som han och kompanjonen Nicolas Todt – Jeans son – har uppnått i bl.a. Formel 3 och GP2 med sitt ART GP-team.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Jules Bianchi, Romain Grosjean, Paul di Resta och Jules Bianchi är bara några av alla dem som vid ett eller annat tillfälle under klättringen mot F1 nått stor framgångar med ART.

”Jag är övertygad om att vi tillsammans med Sauber kommer att uppnå ambitiösa mål” kommenterade Vasseur sitt nya uppdrag. ”Jag kan knappt vänta med att börja arbeta med våra förare, ingenjörer och all personal, och jag ser fram emot att bidra till nästa viktiga fas i teamets utveckling.”

Fagra ord, visst, men frågan är om Vasseur är rätt man att leda Sauber tillbaka till mittfältet där de traditionellt har hört hemma under större delen av de 25 år som de hittills har tillbringat i sporten?

Som bekant är F1 idag komplexare än någonsin. Det betyder att en enskild person gör mindre skillnad än vad många tror.

Men icke desto mindre tror jag att det finns anledning att se fram emot det Vasseurs ledarskap kan innebära för Sauber.

För det första måste man komma ihåg att fransmannen är det absolut bästa alternativet av dem som just nu fanns tillgängliga på marknaden. Jost Capito – tysken som förde VW till deras enorma rallyframgångar – hade också varit ett ypperligt alternativ, men han har nyligen återvänt till VW efter en kort sejour hos McLaren. Med betoning på ”kort”. Dessutom har Vasseur mycket mer omfattande erfarenhet av dagens hybrid-F1 än vad Capito besitter.

För det andra är Sauber ett speciellt F1-team som inte kan ledas hur som helst, eller av vem som helst. Teamets hårda kärna utgörs av folks om har varit med i evigheter och är sammansvetsade till något av en kärnfamilj. Yrkesmässigt växte Kaltenborn upp i den familjen. Peter Sauber utsåg henne till sin efterträdare just för att hon hade visat sig kapabel att leda den sortens intima organisation.

Här tror jag att Frederic Vasseurs stora och framgångsrika erfarenhet av att leda ART GP i Formel 3 och GP2 kommer att komma till nytta. Aktuell erfarenhet av den organisatoriska småskalighet som finns i klasserna under F1 kan mycket väl komma att passa Saubers speciella förutsättningar.

Nackdelar, då? Finns det några uppenbara svagheter med rekryteringen?

Jo, kanske. Det vore att Vasseure redan har en hel del på sitt bort. Förutom redan nämnda ART GP har han även grundat företaget Spark Racing Technology som levererar chassin till Formel E.

Förhoppningsvis kommer det finnas tid över till att leda in Sauber på rätt väg: ut ur den nuvarande turbulensen.

Och om inte annat så visar rekryteringen en gång för alla att Saubers ägare menar allvar. Vasseur var varken en billig lösning för dem, eller en nickedocka som kommer att gå i deras ledband. Det visade han med all önskvärd tydlighet när han lämnade Renault efter 2016 då han inte var tillfreds med det franska stallets organisationsstruktur med för många chefer.

Inte undra på att han hos Sauber ensam tar hand om rollerna som koncernchef, VD och stallchef.

Gergei Farkas, GF1

Frederic Vasseur med Nicholas Todt – kompanjoner sedan länge. Foto: LAT

Vasseur med Stoffel Vandoorne: bara en av många talanger som passerat ART GP på väg mot F1. Foto: LAT