Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Daytona 24-timmars

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Vintern må vara lång och mörk vid våra breddgrader, och den egentliga våren må fortfarande vara en bra bit bort, men racingsäsongen 2018 drar igång ”på riktigt” idag i och med Daytona 24-timmars.

Florida-klassikern är högintressant i år.

För det första får vi chansen att se hur det går för den nya konstellationen Joest-Mazda och deras ursnygga prototypracers – definitivt de vackraste jag sett på länge. Som ni minns har Joest under många år drivit Audis hyperframgångsrika LMP1-satsning. Många trodde att tyskarnas beslut att lägga ner sin sportvagnssatsning skulle innebära slutet även för Joest – men icke så.

Mazdas amerikanska tävlingsavdelning – djupt missnöjda med sin tidigare, Florida-baserade motorsportleverantör – knackade nämligen på dörren. Förmodligen vare det ett lyckodrag. Allt tyder på att projektet tagit stora kliv framåt sedan Joest tog kontrollen över projektet.

Hej snygging! – Joest-Mazda i Daytona. Foto: LAT

För det andra är årets Daytona högintressant därför att Fernando Alonso finns på plats för att endurance-debutera tillsammans med McLarens unga superlöfte Lando Norris i en bil driven av Zak Brown-ägda United Autosport.

Även om ingenting är bekräftat i frågan är det lätt att se Alonsos Daytona-start som ett steg i förberedelserna inför en eventuell framtida Le Mans-start.

Fernando Alonso i samband med kvalet inför 24-timmarsracet i Daytona. Foto: LAT

Högintressant ut svenskt hänseende är naturligtvis Felix Rosenqvist som kommer till start tillsammans med Daniel Juncadella, Lance Stroll och Robin Frijns i en bil driven av toppteamet Jackie Chan DCR JOTA som vann sin klass i Le Mans 2017. Teamet har med andra ord alla chanser till en framskjuten placering även i Daytona.

Dessutom kommer det att vara högintressant att se hur Felix står sig mot det interna motståndet i teamet.

Hela racet kommer att live-streams via https://imsatv.imsa.com/ och starten går 20:40 svensk tid lördag kväll.

Hör Felix själv snacka upp racet i klippet nedan:

Questions need answers!

Thanks for sending in your questions – watch here as Felix addresses them in the heart of the Daytona paddock.

Publicerat av Felix Rosenqvist den 26 januari 2018

Gergei Farkas, GF1