Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

E-sport: Svensk toppman i F1-draften

Av Posted on 0 Inga taggar 3

Den 23-åriga svensken Kimmy Larsson har tagit sig till ett av den internationella E-sportens mest exklusiva sammanhang: Formel 1-draften som avgörs i samband med Englands GP. På väg dit har han slagit 66 000 medtävlare. Formel Blogg fick ett snack med honom inför avresan till Silverstone.

Du må vara förlåten om namnet Kimmy Larsson inte på rak arm säger så mycket, men inbitna racingnördar minns honom säkert som killen som framgångsrikt körde Formel STCC säsongen 2013.

Foto: Formula1.com

 

Vägen dit hade – som för de allra flesta – gått via karting. En lång juniorkarriär kröntes med en schweizisk mästartitel i Rotax-Max Mini-klassen 2006, och en Bridgestone Cup-titel för 125-kubikare 2009.

Formelbilskarriären toppade 2013 då Kimmy bärgade mästartiteln i NEZ: Formel Renault-mästerskapet för norra Europa.  Men sen tog det stopp. Som för så många andra räckte budgeten inte till för en fortsatt formelbilssatsning – trots att talangen alldeles uppenbart fanns där.

Foto: Formula1.com

 

Istället blev det simulatorracing online för Kimmy, och en hårdsatsning på favoritspelet F1 2017. Redan i fjol höll satsningen på att ta honom hela vägen till Pro-draften – sammanhanget där Formel 1-teamen själva är med och väljer ut de förare som ska representera dem i en professionell tävlingsserie med 200 000 dollar i prispotten – men då höll inte Kimmy hela vägen i de avgörande heaten online.

”I det avgörande racet som kördes i regnet i Barcelona var man tvungen att sluta topp-3 för att gå vidare – det gjorde jag inte” berättar Kimmy när vi talas vid några daga före avresan till Silverstone.

Men i år gick det desto bättre. Av 66 000 medtävlare tillhör han nu de 40 som har kvalat in till ”Pro-draften” – den grupp varur F1-teamen kommer att välja sina representanter inför höstens avgörande tävlingar.

”Vi är 40 stycken som ska göra upp om nio platser i Pro-draften i Silverstone. Det innebär att F1-teamen väljer bland oss vilka de vill ska representera dem i den officiella Formel 1 E-sportsserien framöver.”

Foto: Formula1.com

 

Formel Blogg (FB): ”Vad tror du kommer att krävas av dig för att bli en av de nio som draftas till Pro-serien?”

”Jag tror att vi kommer att bedömas på en massa olika grunder utöver körskicklighet. F1-teamen vill ha representativa personer som kan kommunicera med media och bli deras ansikte utåt i e-sportssammanhang. Sånt är minst lika viktigt som att vara snabb.”

FB: ”När kommer själva draften att göras?”

”Vi kom till England redan tisdagen den 3:e och teamen kan om de vill välja ut förare under hela perioden som vi är här, men måndagen den 9:e är själva live showen som sänds från ett ställe som hete Gfinity och deras stora E-sportanläggning i London.”

FB: ”Men då hinner ni se F1-loppet i Silverstone först?”

”Ja, precis den lyxen får vi.”

FB: ”Vad ser du främst fram emot med hela den här grejen?

”Speciellt att träffa alla – alla är så otroligt taggade. Och att träffa F1-teamen och visa hur mycket jag vill det här. Det ska bli jätteroligt. Att få visa varför de ska välja just mig. Och såklart att bara vara i Silverstone och få uppleva det här.”

FB: ”Men följer du F1 i vanliga fall?”

”Ja absolut – i alla fall alla kval och race. Då sitter jag bänkad.”

FB: ”När du kör själv – vad har du för favoritbana?”

”Hungaroring gillar jag väldigt mycket. Väldigt teknisk och varje gång som jag kör där så ser jag på telemetrin att det fortfarande finns något att jobba med – nytt att lära. Det är en bana som jag gillar i verkligheten också. Jag var där med Mücke Motorsport och testade Formel BMW 2009 – men det sprack på grund av brist på budget…”

Foto: Formula1.com

 

FB: ”Men har du någon nytta av din erfarenhet av ’riktig’ racing?”

”F1 2017 som vi kör är ju ett spel – det har långt kvar till verkligheten. Men kanske hälften av min erfarenhet av riktiga bilar och banor går att konvertera till simulatorracing.”

FB: ”Vad gör du annars då – när du inte kör F1 2017?”

”Jag jobbar i köket på IKEA just nu, men drömmen och målet är att så småningom bli spelutvecklare. Det är något som jag skulle passa som.”

Missa nu inte Kimmys avgörande race på måndag. Det kommer att streamas live på F1esports.com klockan 20:00 svensk tid.

Gergei Farkas, GF1

Foto: Formula1.com