Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F1: Pierre Gasly klar för Red Bull 2019

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Då var det klart: Red Bull Racing rekryterar internt för att ersätta Daniel Ricciardo som skrivit på för Renault från och med 2019.

Fransmannen Pierre Gasly flyttar upp från juniorteamet Toro Rosso och axlar den avhoppade australiensarens mantel.

Det är ett väntat och naturligt val – men även en chansning.

Ett väntat val därför att Gasly är en supertalang som Red Bull var tvunget att ge chansen förr eller senare. Nu kom den chansen tidigare än vad teamet kanske hade önskat.

Ytterligare någon säsong hos Toro Rosso under bältet hade naturligtvis varit bra erfarenhet för fransmannen, men vi får inte glömma bort vilka tunga meriter som han faktiskt har med sig.

GP2-titeln 2016 och det japanska Super Formula-silvret 2017 vittnade båda om Gaslys begåvning. Den sistnämnda titeln hade dessutom lätt kunnat bli guld om inte säsongsavslutningen på Suzuka ställts in p.g.a. väderleken.

Men det riktigt intressanta med Red Bulls rekrytering är det utsatta läget som teamet befinner sig i – och att det påminner en del om hösten 2014 när Sebastian Vettel skakade om teamet rejält när han oväntat flyttade till Ferrari.

Den gången var Daniil Kvyat som efter blott en säsong hos Toro Rosso – precis som Gasly denna gång – fick kliva upp till moderstallet och axla allt det ansvar som det innebär att köra för ett team som åtminstone teoretiskt är titelaspiranter. Det är en stor skillnad mot att slåss i mittfältet.

För Kvyats del gick det som bekant sådär och i efterhand var det många som var av åsikten att han hade vunnit på att få mogna ytterligare en säsong hos Toro Rosso innan flytten till Milton Keynes.

Ett drygt år senare var ryssen tillbaka i Faenza – nedflyttad till juniorteamet för att göra plats för supertalangen Max Verstappen.

Det är åtminstone något som Pierre Gasly lär slippa. Dels för att han – i alla fall enligt min bedömning – är minst ett snäpp vassare än vad Kvyat var, men dels också för att Red Bull i detta nu saknar den sortens talanger i sitt juniorprogram som skulle kunna vara ett hot.

Dessutom har Gasly ett ess innanför den nomexklädda overallärmen: erfarenhet av att ha arbetat med Honda.

Även om mycket av den informationen självklart redan flödar mellan systerteamen kan den personliga erfarenheten på förarnivå ändå visa sig bli värdefull nästa år när Red Bull slutligen dumpar Renault-motorerna och byter till Honda-drivning.

Den i mitt tycke intressantaste aspekten av detta är huruvida Gaslys Honda-erfarenhet skulle kunna tippa vågskålen en smula till fransmannens fördel i den kommande hyperintressanta interna kampen mot Max Verstappen.

Den snabba holländaren har ju fått hållas som något av teamets Enfant terrible – medan Daniel Ricciardo varit teamets ansvarsfulla vuxna. Nu ska Max axla rollen som senior teamledare – en roll som han egentligen aldrig behövt att ha.

Hur han kommer att klara den rollen – speciellt om pressen från garaget bredvid blir hård – återstår att se. I vilket fall som helst kommer den interna kampen hos Red Bull att bli ett av nästa års riktiga F1-praliner. Något att se fram emot.

Och ni som utgår från att Verstappen kommer att sopa depågatan med Gasly: jag tror att ni har fel 🙂

Pierre's First Thoughts

"I'm super excited for the coming challenges next season." 👊

Publicerat av Red Bull Racing Tisdag 21 augusti 2018

Gergei Farkas, GF1