Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F3: Joel i första startled inför avgörandet i Macau

Av Posted on 0 Inga taggar 1

Joel Eriksson förvaltade på bästa möjliga sätt sin fjärde startruta i kvalificeringsracet inför den avgörande världscupfinalen i Formel 3. 

Foto: joelerikssonracing.com

 

Svensken startade bra och såg ut att ta en plats redan i samband med inbromsningen inför den första svängen – men såg samtidigt ut att hålla tillbaka en smula för att inte riskera något i onödan.

En klok strategi på den tajta stadsbanan i Macau där minsta misstag oftast innebär respass ur tävlingen.

Eriksson höll huvudet kallt men lät inte fransmannen Sacha Fenestraz på tredjeplats dra iväg – samtidigt som britterna Dan Ticktum och Callum Ilott stod för underhållningen längst fram.

Illott tog starten men fjolårssegraren Ticktum tog tidigt över kommandot från den snabbstartande landsmannen. Red Bull-protegén Ticktum kunde sedan kontrollera loppet hela vägen in i mål.

Halvvägs genom loppet skruvade så Joel Eriksson upp tempot och passerade Fenestraz snyggt in i första tvära högern Lisboa, och på varvet därefter var det Ilotts tur att smaka på samma behandling.

Sin fula vana trogen tryckte britten till Joel och var nära att även i år förstöra svenskens Macau-helg.

Med fyra varv kvar hade Eriksson chansen att ta upp jakten på britten längst fram, men dels var Red Bull-föraren imponerande snabb och dels kan man fråga sig om inte Eriksson var nöjd med P2 i mål.

Placeringen innebär nämligen att han startar just tvåa i söndagens avgörande finalrace – förmodligen den mest åtråvärda startplatsen på den här banan där det långa upploppet inför den första svängen ger tvåan chansen att utnyttja pole-mannens aerodynamiska draghjälp.

Hur det blir med den saken får vi se söndag morgon med race-start 8:30 svensk tid. Missa inte Joel Erikssons guldjakt då!

//Gergei Farkas, GF1