Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F1: Inför Australiens GP

Av Posted on 0 Inga taggar 2

Formel Blogg har hållit lite låg profil under senvintern. Framförallt har det berott på att precis all tillgänglig racingenergi har kanaliserats till att färdigställa denna:

Och visst har det varit värt besväret! Jag vet att jag är partisk då jag själv har varit inblandad i fem-sex av texterna i den, men det är verkligen en smakfull anrättning som redaktör Dyredand har fått ihop den här gången.

Köper du den online kan du beställa den via den här länken och få ett riktigt bra erbjudande på AMS på köpet. Men den finns även ute hos välsorterade handlare i hela landet. Ut och köp så att du har den till hands när starten går i Albert Park imorgon bitti!

För nu är det dags att äntligen lägga alla vinterspekulationer bakom oss och få ett tillförlitligt svar på hur årets hackordning i F1 artar sig. Att döma av kvalet inför söndagens säsongspremiär blir det mycket mer av redan alldeles för mycket Mercedes-dominans.

Vilken besvikelse för alla dem som drog höga växlar på Ferraris fina fart under försäsongen i Spanien. Att döma av Hamiltons pole-tid och distansen till närmaste Ferrari bakom är avståndet de två toppteamen emellan ungefär densamma som i fjol.

Samtidigt är det inte läge att deppa ihop och börja gratulera Hamilton till VM-guldet i förtid som en del redan har gjort. Så enkelt är det inte, och det är på söndagen som VM-poängen delas ut.

Bortsett från den absoluta toppstriden finns det dessutom en hel del annat intressanta att hålla ögonen på när startlamporna släcks; för första gången på evigheter av någon annan än den nyss bortgångna Charlie Whiting.

Leclercs första race för Ferrari kan komma att bli minnesvärd nästan oavsett hur det går för den unga monegasken, och personligen skulle jag inte bli förvånad ifall hans blir den första röda bilen i mål.

Det kommer också att bli intressant att följa hur urstarka HAAS kan förvalta sina fina startpositioner – med råge inom topp 10 – i racet; för att inte tala om Kimi Räikkönens första start för Alfa Romeo. Finnen har sett väldigt stabil och stark ut under vintertesterna och riktigt roligt att se åldermannen starta P9 – långt före sin unga stallkamrat Giovinazzi.

Huruvida Daniel Ricciardo har hunnit ångra flytten till Renault än är väl för tidigt att sia om, men intressant att Hülkenberg var den knappt snabbare av de två i kvalet där de bägge återfinns strax utanför topp 10. Fighten dem emellan kan bli en riktig intressant historia att följa under året.

Men det som jag själv mest ser fram emot i morgon är vad Lando Norris kommer att lyckas åstadkomma från sin åttonde startruta i GP-debuten – i sig imponerande, inte minst med tanke på hur snett det gick för den erfarna stallkamraten Sainz.

Mycket tyder på att McLarens nyförvärv kan vara en av sin generations absolut största fynd – en talang potentiellt helt i klass med Leclerc. Jag skulle inte bli helt chockad om han tar sig hela vägen till pallen i ett Australiens GP som ofta bjuder på överraskningar.

Sist en McLaren-debutant gjorde det var det Magnussen 2014. Gången dessförinnan Hamilton 2007. Onekligen fina traditioner att falla tillbaka på.

Racet ser ni som vanligt på Viasat eller viaplay.se med sändningsstart 05:15 på söndagsmorgonen. Lamporna släcks och underhållningen börjar 06:00.

Äntligen!

Gergei Farkas, GF1