Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F3: Lundqvist satsar på Euroformula Open

Av Posted on 0 Inga taggar 3

Regerande engelska Formel 3-mästaren Linus Lundqvist har äntligen spikat planerna inför årets tävlingssäsong: det blir nybildade Euroformula Open-serien för den 19-åriga Tyresö-sonen.

Karriärsteget innebär att Linus fortsätter samarbetet med Double R Racing – teamet som han vann brittiska F3-mästerskapet med i fjol – men tar ett rejält kliv ut på den kontinentala racingscenen.

En av Euroformula Open-seriens stora styrkor är nämligen att alla tävlingshelger utom ett avgörs på aktuella F1-banor som Spa, Monza och Red Bull Ring – något som Linus naturligtvis ser fram emot.

– Jag är väldigt glad att ha den här satsningen på plats och att få fortsätta jobba med Double R Racing under ytterligare en säsong. Vi arbetar enormt bra tillsammans och ambitionen är att ta vid på samma nivå som gav oss F3-titeln i England förra året. Det här blir första gången jag tävlar på de stora banorna ute i Europa, och jag ser verkligen fram emot det. Det blir viktigt inför framtiden.

Foto: Linus Lundqvist Racing.

Euroformula Open växte ursprungligen fram ur det spanska Formel 3-mästerskapet och etablerade sig tidigt som ett kostnadseffektivt alternativ till t.ex. Euroseries F3.

Och seriens ekonomiska förutsättningar har säkerligen bidragit till att det är här vi finner Linus Lundqvist i år och inte annorstädes. Huvudstrategin inför 2019 var nämligen en satsning på det nya FIA F3-mästerskapet som körs i samband med F1 och i år ersätter GP3.

Linus körde också ett GP3-test i slutet av 2018 och var direkt bland de snabbaste – trots att han inte var bekant med bilen.

Anledningen till att det ändå inte blev en GP3-/FIA F3-satsning 2019 är i första hand att man inte fick till en styrning hos något av toppteamen – och då är det klokt att ta sin pengapåse någon annanstans.

Steget upp till GP3-/FIA F3 hade i och för sig kastat ut Linus i det rampljus som de gemensamma tävlingshelgerna med F1 innebär, men att ta det klivet med ett team som inte befinner sig i toppen är väldigt riskabelt.

I det långa loppet är det därför förmodligen en klok strategi att ta steget ut på kontinenten med ett beprövat vinnarstall – även om serien i sig har något lägre profil än GP3/FIA F3.

Säsongen inleds 27-28:e april på Paul Ricard i södra Frankrike, och avslutas i mitten av oktober på Monza-banan.

Vill du läsa mer om Linus Lundqvist och två andra svenska jättelöften på väg mot Formel 1 ska du investera i Auto Motor Sports Edition F1 2019 vari jag förutom Linus skriver om Rasmus Lindh som storsatsar i USA och Hampus Ericsson som siktar på topp 5 i engelska F3-mästerskapet i år.

Gergei Farkas, GF1

EUROFORMULA OPEN – Tävlingskalender 2019

27-28 april: Paul Ricard, Frankrike
18-19 maj: Grand Prix de Pau, Frankrike
25-26 maj: Hockenheim, Tyskland
8-9 juni: Spa-Francorchamps, Belgien
6-7 juli: Hungaroring, Ungern
13-14 juli: Red Bull Ring, Österrike
7-8 september: Silverstone, England
21-22 september: Barcelona, Spanien
12-13 oktober: Monza, Italien