Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

BMW och If svarar

Från den 1 april i år stöldmärks alla nya BMW med DNA. För att nysta lite till i vårt uppmärksammade blogginlägg om utsatta BMW-bilar tog vi ett snabbt snack med Peter Maier som är informationschef på BMW Sverige.

”Grundproblematiken är inte produkten, det är att det finns en marknad för stöldgods”, säger Peter Maier.
Han fortsätter: ”Vi tycker naturligtvis att det är jättetråkigt att det drabbar våra kunder. Som prevention arbetar vi nära både polis och försäkringsbolag. Vår del i detta förebyggande arbete är att vi från den 1 april i år DNA-märker alla bilar. Framför allt interiört (ratt och infotainmentsystem) men även en del exteriöra delar.”

Som exempel tog vi två likvärdiga bilar och ”märkesförsäkrade” dem:
BMW 520d Touring xDrive. Klicka för Blocket-länk.
• Audi A6 Avant 2,0 TDI 190 quattro. Klicka för Blocket-länk.
Vi har använt oss av samma person (chefred. Alrik Söderlind), samma milantal, inga extraförsäkringar. Allt är likvärdigt. Ändå är BMW:n 14 procent dyrare att försäkra.

Försäkringsbolaget If, som märkesförsäkrar båda märkena, svarar så här:

”Försäkringspriset skiljer sig vanligtvis mellan olika bilmodeller, på samma sätt som försäkringspriset oftast skiljer sig mellan två hus på samma gata eftersom det är olika objekt som det handlar om.

Vi använder ett flertal faktorer för att sätta ett så riskmässigt korrekt pris som möjligt på respektive bilmodell. Stöldskydd är ett moment som ingår i halv- och helförsäkring och utgör endast en del av totalen. Andra faktorer som påverkar priset är bland annat reservdelspris, verkstadskostnader, reparationstid för vanliga skadetyper, skadestatistik och teknisk information som totalvikt och motoreffekt. Dessutom påverkas priset exempelvis av förarens ålder, var man bor och hur långt man kör.

Enligt den statistik som vi har och de beräkningar vi gjort så blir i ditt exempel månadspriset för en halvförsäkring (trafik, brand, stöld, räddning, glas, maskin/elektroniskskada samt rättskydd) 14 procent högre för BMW:n jämfört med Audin. Om samma jämförelse görs för en helförsäkring (då ingår även vagnskada) så blir BMWn 4 % dyrare än Audin.      

Vi och polisen jobbar aktivt för att motverka stölderna så att premien inte ska påverkas.

Våra sedvanliga råd och tips för att minska risken för inbrott i bil och stöld av hel bil, om du har ett eget garage, parkera bilen där nattetid. Märk bilen med märkDNA, ha godkänt billarm, använd rattkrycka.”

524 kronor i månaden eller 6 285 kronor per år för en Audi A6 2,0 TDI.

524 kronor i månaden eller 6 285 kronor per år för en Audi A6 2,0 TDI.

596 kronor i månaden eller 7 1 47 kronor per år för en BMW 520d.

596 kronor i månaden eller 7 147 kronor per år för en BMW 520d.

1

Så här såg det ut efter en bildelsstöld från DriveNows bilar.

/Jens Trulsson