Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nu förstår jag hur Rolex och Louis Vuitton har det…

Av Posted on Inga taggar 0

Blir du kopierad betyder det att du har gjort  något bra, sa nån, Kopiering är den ädlaste formen av smicker, sa nån annan. Skitsnack säger jag. Det är bara irriterande. Jag har nu full förståelse för hur Rolex känner sig när de ser bilder från Silk Market i Peking, eller hur han Louis Vuitton mår när han går omkring i valfritt köpcentra, där helt plötsligt unga medellösa damer alla har råd med en av hans jättedyra väskor.

För ett 10-tal år sen när jag var i Kina blev jag påhoppad av en sån gatuförsäljare som hade en hel väska full med Roiex och baitlingklockor som han ville att jag skulle köpa en av, säkert ett 30-tal olika att välja på. Efter lite risvin tyckte jag det var jätteroligt så det slutade med att jag köpte hela väskan, inklusive själva väskan, och tog med hem till Sverige. jag gav sen bort alla klockor i julklapp till släkt och vänner. Eftersom jag ursprungligen kommer från Norrtälje så tror jag att drygt hälften fortfarande bär dem och tror att de är äkta. Jag tänker inte berätta för dem hur Rolex egentligen stavas, de får de ta reda på själva.

Att bli kopierad i affärsvärlden är en regel snarare än en undantag. Att ta rygg på någon som gör någonting bra, men att göra det på sitt eget sätt är ett väl beprövat framgångsrecept. Man behöver inte uppfinna hjulet varje dag, det går bra ändå. Jag har själv varit med om det vid flera tillfällen och pratade senast igår med en advokat angående ett aktuellt ärende där någon har gått över gränsen. Det ärendet går vi inte in närmare på men ett par andra exempel kan vi ta. Vi arrangerar som bekant en del bilevent, och har man en bra idé tar folk efter, det är som sagt inte så konstigt. Lite irriterad blev jag dock härom veckan när någon helt sonika hade kört en ren copy/paste på en av våra grejor, alltså inte ens försökt skriva om texten i inbjudan, utan det var verkligen mina ord som stod där, på deras facebooksida. Det är väl att gå lite långt kan jag tycka. Lite eget driv och uppfinningsrikedom tycker jag att man ska ha. Eller så hade man kunnat fråga innan, det är också en variant.

Ännu mer irriterad blev jag dock när nästa grej dök upp. Väldigt mycket oviktigare, men mer irriterande och kränkande av någon anledning. Nu har nån skitit i det blå skåpet ordentligt. Nån har nämligen kopierat min kopia. Nån har gjort en egen version av min Bumblebee. MIN Bumbelbee! Det finns tusentals bumblebee redan säger ni, din var inte direkt först. Nej helt riktigt, men den var ju lite speciell får ni hålla med om. Avgör själv på bilderna vad ni tycker. Jag tycker att kopian ser för jäklig ut. Troligtvis ser den ännu jäkligare ut i verkligheten. Scott Skepple som har designat min bumblebee, och till exempel den slitna GT3 RSen med martinidesign som ni säkert har sett, lägger nämligen ner 100-tals timmar på att få 3d effekter, djup och massor av detaljer i hans designer, den här ser mer ut som att han har tagit ett foto och kletat på. Samma sak gäller såklart till exempel klockor. Det ligger faktiskt ett par timmars arbete bakom att få en Rolex Deepsea fungera på ända ner till 3900 meters djup. Det är inte bara att ta en 30 kronors seiko och byta loggan. De vet alla som köper en sån, det är därför man vill ha den. Inte för att imponera på någon som bevisligen inte förstår vad det är iallafall.

Nej, jag inser nu att jag inte alls är irriterad på de som kopierar och bär kopior, jag tycker synd om dem. Det är något hos dem som saknas. Jag tror de behöver lite kärlek. Så möter du mig någonstans och jag slänger mig fram och ger dig en kram, då vet du att du är avslöjad. Då vet du att din Rolexkopia inte var så bra som killen med louis vittånväskan sa.

img_0153

Kopian mot originalkopian, kan man säga så?

img_0112

jag håller mig till den här tror jag.