Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Glöm bränsleförbrukningen! Länge leve körglädje!

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Jag har varit i Göteborg över helgen och jobbat lite. Istället för att ta min V90 diesel tog jag min nya Mercedes E63 AMG S med bamsestor V8 och två turbosar.

Det beslutet gjorde att jag hade lite ont i magen i typ tre minuter innan avfärd. Varför ta en bil som drar sex liter milen istället för en som ska dra en halv? Idiotiskt. Men skit samma. Och tur att jag tog Mercan, för parkeringsgaraget jag stod i var så lågt att jag hade kört bort takboxen på Volvon direkt.

Men, till poängen. Jag tvekade att ta min 4WD 585 hk bensinbil istället för min 2WD 190 hk dieselbil dessa cirka 100 mil tur och retur eftersom jag inte vill framstå som en dåre som inte bryr mig om vad saker och ting kostar. Det kommer jag aldrig göra igen. Det är nämligen knappt någon skillnad.

Sen jag köpte Volvon har den dragit cirka 0,85 i snitt. Sen jag köpte Mercan har den dragit cirka 1,15 i snitt. Alltså en skillnad på 3 dl milen. Den ena är en 190 hk diesel, och den andra är 585 hk bensin. Borde Volvo skämmas lite?

Varför i hela fridens namn ska man någonsin köra något annat är en AMG Merca? 3 dl milen gör en skillnad på ca 5 kronor milen. Utslaget på 2.000 mil om året så är det under 10.000 kronor. MINDRE ÄN 10.000 SPÄNN!!! HELT SJUKT!

Om man lägger in det i kalkylen med försäkringar, skatten, och framför allt det som många inte verkar tänka på alls när det köper bil, värdetappet… Så försvinner den summan i den allmänna konkursen ganska omedelbart.

Därför så uppmanar jag nu alla att sluta titta på vad er bil drar och fokusera på andra saker istället. Som till exempel hur rolig en bil är att köra, hur säker den är, vilken utrustning den har, vad du får för deal på bilen. Fokusera på att göra en bra affär på bilen istället för vad den drar så kan du åka kungligt roligt istället för dumsnålt. Nu är bägge dessa bilar kanonfina men jag pratar om principen Helge. Principen.

Jag vet att det finns en miljöaspekt i det hela men jag vet också att väldigt många använder miljöaspekten som ett svepskäl för att rättfärdiga ett annat beslut. Så det så. Ledsen om jag är krass. Eller tror ni till exempel att de som nu kör Tesla tidigare körde en Nissan Leaf eller en Prius? De måste de ju ha gjort ifall de värnar om miljön så mycket? Nej, så är det inte. De körde stora tunga bränsleslukande monster och använder miljön som ett svepskäl. Istället är anledningen till att de köper en Tesla att de vill ha en cool bil med lågt förmånsvärde. Jag hårdgeneraliserar men ni fattar vad jag menar.

Nej jag tror nog att jag kommer fortsätta ta Mercan på långresor, eller kanske till och med Bumblebee? För 5 kronor milen har jag svårt att tänka mig något roligare.

Nu ska jag ut och skövla lite regnskog. Jag måste ha fler parkeringsplatser.

1,15 liter per mil i en 4WD bil med 585 hästar. Imponerande.

0,85 i en 190 hk diesel med 2WD. Helt ok men inte superbra får jag lov att tycka, i alla fall inte om man jämför…