Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Se hit alla SUV-ÄGARE – ni ska få DÄCKOVETT!

Jag blir förbannad över rätt mycket grejor. Det är ett av mina minst attraktiva drag. Ja det är sant, även solen har fläckar. Jag stör mig på en massa småsaker, framför allt stör jag mig på människor. De allra flesta jag möter får jag lov att erkänna. Kanske för nåt de säger eller nåt de gör. Allt som oftast förtjänar säkert varken sakerna eller människorna mitt ovett, men ibland så gör de det. Nu till exempel.

Det är nämligen dags att byta till vinterdäck. Som alla vuxna människor vet är däcken en rätt viktig del på en bil. Det är det som får bilen att åka framåt, det är faktiskt den enda delen av bilen som har kontakt med marken. Jaså ni visste inte det? Jo det är så. Det är också det enda som får bilen att stanna om man behöver det. Allt det här låter ju självklart heller hur?

Det är det dessvärre inte för alla. Framför allt, för folk som kör suv, verkar det som. För på suvar tror man att man kan köra runt med nåt man kallar året runt däck. Man mässar med stolthet att man inte behöver byta däck och att man istället för att köpa däck har kostat på sig ett par svarta 22″ fälgar. Skitbra. Det verkar grunda sig i någon övertro på bilens kapacitet, samma syndrom som folk som kör 150 km/h mitt i en snöstorm för att de har 4WD. De glömmer dock att man måste stanna ibland också, och då hjälper inte 4-krafs det minsta. Då hjälper bra däck.

Jag ska nu upplysa er om någonting. Det finns ingenting som heter ”året runt däck”. Det är bullshit. Det som oftast kallas ”året runt däck” är de som är de m+s däck som är gjorda för Mud and snow. Lera och snö. De däcken är bäst på, hör upp nu, absolut ingenting. Alla vinterdäck är märkta m+s av nån anledning med de som kallas året runt däck är alltså mud and Snow. viktig skillnad.

De är direkt värdelösa i blött underlag på sommaren, och som vinterdäck duger de absolut inte. Det här vet jag då jag har varit med på en massa tester där man jämfört just sånt här. Det enda de duger till är att spara några kronor till nån som köpt en så dyr bil så att hen inte kan ta sig råd att köpa ordentliga däck. Det eller så har hen blivit lurad av en oseriös däcknasare eller bilhandlare vilket är fullkomligt förlåtligt, och åtgärdbart.

Jag köpte alldeles nyss en Mercedes G63 AMG. Suvarnas suv. En av de hårdaste bilarna jag någonsin ägt. Kostar ny säkert närmare 2 miljoner. På den satt det, ja precis, lerdäck… vafan… Dåliga på sommaren och dåliga på vintern alltså. Typ som en höstjacka. Alltid för varm eller för kall. Helt värdelös. Bättre att skita i den.

Om du tror att jag bara raljerar så kan du fråga vilken person som helst som är lite insatt i däck så kommer de säga exakt samma sak. Åk inte på dem. Sätt inte er familj i en bil med dåliga däck när det finns bra däck. Jävla dumheter. Har du blivit pålurad såna här däck i tron att de är bra. Ingen skugga över dig. Men åk tillbaka till den du köpt dem av och fråga vad han håller på med. För det är inte ok.

Jag ringde mina kompisar på Pirelli och beställde nya däck till G63:an direkt. De åker på nästa vecka. Dubbade så det dånar. Kommer bli skitbra. Dubbat eller odubbat går faktiskt att debattera, de har olika för och nackdelar. Jag personligen tror mer på dubbdäck och tycker förbudet mot dem på vissa gator i innerstan är helt idiotiskt. Jag förstår miljöaspekten med det är lite som att förbjuda airbags för att de är gjorda av icke återanvändbar plast. Men som sagt, där går det faktiskt att ha olika åsikter och preferenser, beroende på hur man använder sin bil. Men den som debatterar för året runt däck får omedelbart lägga ner. För det finns ingenting bra med dem, förutom som sagt att spara lite pengar. Och jag personligen kan tänka mig en hel del andra saker jag drar ner på innan jag börjar tumma på min egen, mina barns, och andras säkerhet.

Så gör nu alla, och framför allt er själva, en tjänst. Gå ut och titta på er bil. Är det ett Lerdäck, åk raka vägen till närmaste handlare och beställ nya. Dubbade eller odubbade bestämmer ni själva. Sen syns vi i snömodden. Jag sitter i den gråa G63:an med dubbdäck och letar snutar på Hornsgatan. Kom förbi och säg hej!