Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Därför är Koenigsegg Regera omodern redan idag

Screen Shot 2016-05-05 at 09.53.32.png

Sugen på en elbil? Då tänker du automatiskt på Tesla. Självklart – Tesla dominerar marknaden för eldrivna bilar avsedda för vanliga konsumenter. Och det har gått fort – på bara några år har hans företag gått från ett garageföretag till att producera nästan 50 000 bilar per år.

Du kanske tycker 50 000 är mycket? Då har du fel. Teslas produktion motsvarar en droppe i oceanen. De stora jättarna har vaknat. Många, som BMW och Audi har redan lanserat full-elektriska alternativ. Andra, som Volvo, ligger precis i startgroparna. Och när dessa drakar vaknat räcker inte 50 000 bilar långt. Du ska upp i hundratusentals eller miljontals bilar för att verkligen vara med i matchen mot tyskarna. 2016 blir ett spännande(!) år. Potentiellt(!) en riktig mardröm för Elon Musk. Etablissemanget kommer nu bjuda på rejält motstånd(!)

Hel-elektriska bilar är framtiden. Inte hybriddrift. Jag har sagt det förut. Och jag ska säga det igen. Så att alla fattar. Hybridbilar är skit. Jag hatar dem innerligt. Deras tid kommer vara kortvarig. De är en ohelig allians mellan bensindriven teknik och eldriven. Extremt komplicerat, dyrt och tungt. Det sämsta från två världar. Till ett vansinnigt högt pris.

Och det är inte bara Prius jag hatar. Nej, jag hatar även Porsche 918, LaFerrari och McLaren P1. Jag struntar blankt i hur snabba denna trio av hybrid-hyperbilar är. De är äckliga hybrider vars tid högst på näringskedian är högst begränsad. Så fort batterier blir lättare och kan lagra mer energi blir bensinmotorer lika heta som ångdrivna lokomotiv.

Om åtta år kommer du inte vilja ha en ångdriven Ferrari med en töntig liten elmotor. Nej. Du kommer vilja ha riktiga elmotorer. Och bara elmotorer. Ingen illaluktande gammal bensinmotor.

Tesla har varit herre på täppan med hel-elektriska familjebilar i några år. Att de nu blir utmanade från etablissemanget behöver inte betyda så mycket. För gemene man är namnet Tesla synonymt med eldrivna familjebilar av hög kvalitet. En position de lär behålla i minst några år till, oavsett hur många utmanare som tillkommer.

Ett segment som ingen gjort anspråk på är hel-elektriska sport- eller superbilar. Kommer du ihåg Tesla Roadster? Den lilla elbilen baserad på Lotus Elise? Den var för tung och för tråkig. Och blev ingen hit. Porsche utvecklar just nu något som skulle kunna räknas som sportbil – deras Mission E som visades i Frankfurt. Klart läcker, men fortfarande ett koncept. Porsche säger själva att något liknande kanske kommer i produktion innan 2020. Betoning på kanske.

Längst har Kroatiska Rimac Automobil kommit. De har inte bara en fungerande superbil – concept one – som gör 0-100 på under tre sekunder och gör över 300 km/h i toppfart. Nej, de har även försett vår egen superentreprenör Christian von Koenigsegg med batterier och andra delar till hans Regera.

Koenigsegg Regera. Otroligt häftig bil, men en hybrid. Christian, du har själv sagt till mig att du hatar hybriddrift. Varför gör du inte slag i saken och tar bort bensinmotorn? Och gör ett rejält kvanthopp mot framtiden.