Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Därför är Polen ett av världens bästa länder just nu

14550008649_307751caf3_b.jpg

Warszawa. Hetast bland alla Europeiska huvudstäder just nu. Välkommen.

För tre år sedan ville den största bilfabriken i världen gå ut i strejk. Vi talar om det största bilfabrikskomplexet på jorden. Volkswagen i Wolfsburg. Mitt emellan Berlin och Hannover.

Glöm Detroit och alla andra platser. This is the shit. En hel stad med en population på nästan en miljon människor som bara bygger bilar.
Som vanligt i Tyskland finns det starka fackförbund. Och arbetarna ville ha högre lön. Ja, de som skruvade ihop Golf, Passat och annat i den sjukt stora fabriken i Wolfsburg.

Frågan togs upp i styrelsen. Högst upp i organisationen. Självklart skulle de ha bättre lön. Men – löneförhöjningen villkorades med att fabriken i Wolfsburg skulle ha högre kvalitetsindex än Volkswagens bästa fabrik i världen. I Poznan. Polen. Om tyskarna skulle slå polackerna skulle de få löneförhöjning.

Det gick inte. Tyskarna i Wolfsburg försökte. Men polackerna var duktigare. Det blev ingen högre lön. Polackerna var duktigare på att bygga bilar. Och – inte nog med det – det fanns två fabriker i Polen. Båda var bättre än fabriken i Tyskland. Fabriken i Wolfsburg lyckades inte komma bättre än på tredje plats i världen. Etta och tvåa var fabrikerna i Polen.

Det blev ingen högre lön i Tyskland. Nej. Och det handlade inte bara om billigare arbetskraft. Nej, det handlade om kvalitet. Bilarna som producerades i Polen var helt enkelt bättre. Fackföreningarna i Tyskland fick ge sig.

Detta är väldigt spännande tycker jag. När ett land inte längre konkurrerar med billig arbetskraft, utan med kvalitet. Och jag tror att allt har att göra med den polska mentaliteten. För polacker älskar att jobba. Finns det något arbetsammare folk? Tror inte det. Och det spelar ingen roll vad de gör.Oavsett om de vänder hamburgare på McDonalds, bygger bilar eller gör en altan till ditt sommarställe så kämpar de. Till etthundra procent.

Berlinmuren föll 1989. Det har hänt väldigt mycket sedan dess. Kommer du ihåg alla polska bilar med kylskåp på taket som kom med färjan i Nynäshamn? Som skulle plocka bär i Norrland? Det var femton år sedan. Idag är polackerna mycket kaxigare. Mycket. Det såldes fler Ferrari LaFerrari i Polen än i Sverige under året som gick. Det är även fler Porsche 918 i trafik i Polen än i Sverige. Det såldes fler Porsche 918 i staden Wroclaw än i hela Sverige.

För här har vi 40 miljoner väldigt ambitiösa människor. Som älskar att jobba. Förutfattade meningar? Dags att glömma dem. För Polen är en supermakt i Europa. På riktigt.

Den här krönikan publicerades för första gången i auto motor & sport 2013. Nu, tre år senare, är läget ännu bättre i Polen. Staden Poznan har officiellt 0% ungdomsarbetslöshet. Alla ungdomar får jobb samma dag de slutar skolan. Helt otroligt. Tänk om det vore så i Sverige.