Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Glöm aktier, guld eller andra placeringar. Nu är det lego som gäller.

img_0379

Glöm aktier, guld eller andra placeringar. Nu är det lego som gäller. Låter det konstigt? Kanske. Men faktum är att lego hade gett dig bättre avkastning än börsen – de senaste 15 åren. Och nu pratar vi inte aktier i företaget lego. Lego A/S är privatägt och inte noterat. Nej, vi talar om att köpa lego-askar i spekulativt syfte. Priset på speciellt åtråvärda lego-set har haft en fantastisk värdestegring de senaste åren. Lego i obrutna förpackningar har ökat i värde med 12 procent per år sedan år 2000. Finns ingen börs eller index i världen som slår det.

Jag älskar lego. När jag var liten var lego det enda jag lekte med. Jag började i liten skala. Jag fick en liten mån-bil. Därefter tog det fart. Varje punkt på önskelistorna för jul- och födelsedagar var lego-set. Jag tog rejält med tid på mig att välja det jag ville ha ur katalogen. Noterade askens nummer och skrev upp i listan.

Efter ett par år var min samling avsevärd. Jag hade, utan tvekan, den största legostaden av alla mina lekkamrater. Staden var så stor att den tog upp lejonparten av mitt rum. Rummets golv var formligen täckt av gator, hus, tåg, båtar bilar och minifigurer. Ni kan själva föreställa er hur mycket lego det var. Det var helt otroligt. Jag hade sim-city fast i lego-format. Och jag var borgmästare.

Inspirationen till mina byggen tog jag från verkligheten. Saker och ting jag snappade upp från min omgivning. Nyheterna på TV. Slutet på 70-talet och början på 80-talet var kalla krigets dagar. Enligt mamma hade jag en period då jag bara byggde kärnvapenbestyckade missiler. Jag byggde till och med en missil med multipla kärnstridsspetsar. Fyra stycken var de, i toppen på raketen. Jag hade förklarat för min mor att de separerade vid återinträde i atmosfären och nu kunde träffa var sitt mål och tillintetgöra var sin stad. En rätt tung replik då man är ungefär nio år gammal. Min mamma blev i chocktillstånd.

Det var blev väldigt svårt att förklara för folk som hälsade på vad jag egentligen sysslade med på rummet. Leker Peter verkligen kärnvapenkrig? Ja, det gör han. Ja, vi är tröttna på det. Det var Breznjev mot Reagan. SS-20 mot Pershing. Det bombades städer och levdes rövare hela tiden. Jag hade en batteridriven fotoblixt for att simulera termonukleära explosioner i atmosfären med mina kompisar. Det var helt vansinnigt.

En tisdagkväll i oktober 1981 skulle allt ändras. Till mina föräldrars stora glädje var min period med kärnvapenkrig över. Från och med denna tidpunkt blev jag istället besatt av u-båtar.

Vid ett tillfälle fick jag följa med mina föräldrar och se filmen Göta Kanal. I flera månader därefter byggde jag bara båtar av olika slag. Sedan fick jag se Star Wars. Och ni kan själva räkna ut vad jag byggde efter det. Helt plötsligt handlade allt om rymden och ljusets hastighet. Lego var i centrum i mitt liv i många år.

Några år senare var dock lego utbytt mot en hemdator. En VIC-20. Sedan blev det en moppe. Allt lego gavs bort till någon släktings barn i Polen.

Historien kunde ha slutat så. Men, det gjorde den inte. Vi spolar fram bandet till nutid. För två år sedan skulle jag köpa en present till en väns son. Han skulle fylla sju år. Jag hittade en liten lego-sats med ett flygplan. En perfekt liten present. Då såg jag den. Den största och vackraste byggsatsen jag någonsin sett. En enorm F1-bil i legos technic-serie.

Jag plockade ned den enorma kartongen från den översta hyllan. Den var tung. Vägde nästan tio kilo. Prislappen var på fyra tusen kronor. En enorm mängd stålar för ett lego. Det tog bara någon sekund. Sedan hade jag bestämt mig. Den här asken skulle med hem. Bygget satte igång redan samma kväll. Jag blev klar på någon vecka. Det var barnsligt, men väldigt skoj.

Jag var fast. Igen. Jag köper numera lego i smyg. Och bygger på kvällar i mitt kök med en kopp te. Det är en väldigt meditativ sysselsättning. Perfekt för mig som behöver komma ned i varv ibland.

Jag började med de vanliga lego-askarna som fanns i butik. Ganska snart hade jag byggt allt som fanns på översta hyllan. Det vanliga utbudet av lego var inte tillräckligt för att stilla min hunger på legobitar. Jag började köpa svåråtkomliga byggsatser på e-bay. I min jakt på ovanliga boxar så kom jag i kontakt med en hel sub-kultur på nätet som köper och säljer lego.

Du läste rätt. Det finns en massa människor som köper och säljer lego-byggsatser på fritiden. De hänger på egna forum och har egna grupper på Facebook. Affärerna görs upp på sajter som liknar handelsplatser för aktier. Du kan analysera trender, se senaste avslut, och få ut en massa statistik. Köpte du en lego-ask i förra veckan för 500 dollar, kan du se att idag så handlas den för 508 dollar. Precis som på börsen, fast istället för aktier så handlar du lego-byggsatser.

Är du duktig kan du tjäna rejält med pengar, då värdestegringen på de ovanliga byggsatser kan vara fenomenal. Nästan tulpanvarning.

 

falcon

 

Låt mig ge ett exempel. Byggsatsen Millennium Falcon (10179). En legendarisk sats som tillverkades under 2007. Med över 5000 bitar är den bland det största som någonsin producerats i fabriken i Billerud i Danmark. Asken kostade cirka 6000 kronor när den fanns i butik. Idag kostar en oöppnad Millennium Falcon cirka 65 0000 kronor. Snacka om bra avkastning!

 

deathstar

 

Någonstans här så slog det slint för mig. Ordentligt. Jag har börjat köpa lego i stora mängder och hamstra i garderoben. Jag är mest stolt över mitt Death Star (10188) från 2008 i obruten förpackning. Den är idag värd någonstans kring 15 000 kronor. Jag har även Porsche 911 GT3 RS (42056) och många andra fina byggsatser i min samling. Alla stiger i värde. Somliga långsamt, andra snabbt. Det är precis lika engagerande som om det vore aktier. Tro mig.

Under det året jag har investerat i lego har jag fått lära mig ett par saker. För det första så kan du skippa alla byggsatser som kostar under 1500 kronor. De kommer aldrig att bli värda så mycket mer. Satsa på dyra askar, gärna 4-5000 kronor. Ju dyrare desto bättre. Är legot dessutom en limiterad edition, med få askar producerade, så köper du så många du kommer över. Köp alla du hittar. Fråga om det finns flera på lagret och köp de också. Dessa, dyra och limiterade askar, är värda sin vikt i guld. De går alltid upp minst 50% på något år, eller så fort produktionen av dem stannat.

Sista boxen jag köpte var en stor Mercedes lastbil (42043). Stor kartong. Härligt. Nästa inköp kommer definitivt bli den enorma byggsatsen Excavator (42055). Även den ur technic-serien. Båda ligger runt 2500 kronor. Jag vill också köpa Ghostbusters (75827), men är osäker på dess framtida värde.

 

porsche

 

Om du vill börja så rekommenderar jag varmt Legos limiterade ask med Porsche 911 GT3 RS (42056) jag nämnde ovan. Köp den medan den finns i butik. Den är en väldigt kul modell med många finesser. En liten nackdel med din nya hobby är att du inte längre kan öppna förpackningen   och bygga ihop den. Den tappar nästan hälften av sitt värde då. Och här kommer mitt sista tips. Gör som jag – köp två askar. En öppnas och byggs på köksbordet. En hamnar i garderoben och sparas inför framtiden.