Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Här är världens bästa fartkamera

Av Posted on Inga taggar 0

ff4d71032c7afebc360946b86c0c7409640000

Att köra för fort kan kosta dig 10 000 kronor och ett indraget körkort. Trots detta kör många, inklusive mig själv, i högre hastigheter än de tillåtna. Straffet, om du åker fast, avskräcker inte. Inte tillräckligt. Vad är det då dom skulle ändra ett icke önskvärt beteende?

Verktyget som används är piskan. Det handlar om bestraffning. Du blir av med en massa pengar och, om du är riktigt stygg, ditt körkort. Även om bötesbeloppen regelbundet höjs så är det fortfarande ungefär lika många som åker fast för fortkörning varje år. Hårdare straff fungerar alltså inte för att få oss att ändra beteende i trafiken.

För några veckor sedan körde jag på motorvägen mellan de Polska städerna Lodz och Czestochowa på väg mot Slovakien. Vid ett tillfälle så såg jag en enorm ljustavla över vägen, med mitt registreringsnummer på och texten “Varning för denna förare” (Uwazac na ta kierowce) på Polska. Jag blev väldigt förvånad. Vad hade hänt? Hur hade de mitt registreringsnummer? Varför skulle de akta sig för mig?

Efter lite efterforskning hade jag svaret. Polackerna testade en ny metod just på denna vägsträcka. Jag hade passerat en fartkamera några hundra meter innan, som läst av min hastighet och mitt registreringsnummer. Därefter hade samma system bestämt sig för att hänga ut mig inför alla andra trafikanter som en fartsyndare. På en enorm skärm som hängde över vägen. Som alla såg.

Jag var inte supersnabb. Kanske 10-20 km/h för fort. Jag blev inte stoppad av polisen eller fick böter. Men, jag blev uthängd inför alla andra trafikanter som en riktig sopa som inte kunde hålla hastigheten. Jag skämdes. Metoden funkade extremt effektivt. För jag saktade omedelbart ned hela vägen till Czestochowa.

Den här genialiska Polska maskinen bör omedelbart installeras på massor av platser i Sverige. Låt de som kör fort eller för nära framförvarande bilar skämmas. Skam är ett väldigt bra verktyg att få människor att ändra beteende.

Ett annat bra verktyg att få människor att ändra beteende är belöning. Och då gärna offentligt. Medaljer. Prisutdelning. Stor ära. Much wow. Jag föreslår då ett litet svenskt tillägg till den Polska bestraffningsmaskinen. Svenska morötter 2.0. Ett system som registrerar bra trafikbeteende och bilens registreringsnummer. Sedan sker något fantastiskt magiskt, som bara går att få till i Sverige eftersom vi i princip saknar integritetsskydd. Och har väldigt fina register som samkörs totalt utanför vår kontroll.

Registreringsnumret som läses av används av maskinen för att ta fram vilken bilmodell och färg som körs. Samtidigt används ägaruppgifterna till bilen för att blixtsnabbt få fram en bild på föraren (nja, ägaren) via passregistret. Allt det här används för att sätta ihop en fantastiskt vacker hyllning till förarens ära på den största ljusskylten som finns att få tag på. Tillsammans med bild på både bil och förarens ansikte. Tumme upp! Bra jobbat! Minst lika effektivt som i Polen, och en rejäl portion humor. En fantastisk lösning.