Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Därför är Fiat 126p världens bästa bil

Av Posted on 1 Inga taggar 0

Världens bästa bil? Jag får denna fråga hela tiden. Eftersom jag har ägt eller kört nästan varenda superbil som finns. Om jag måste välja en bil som min favorit, så blir mitt val alltid detsamma. Glöm alla dyra exotiska sportbilar – min favorit är den underbara lilla Fiat 126p. Den är helt outstanding. Låt mig förklara.

Den här bilen, med smeknamnet “Maluch”, började tillverkades i Polen år 1973. Den vägde blott 590 kilo och hade en tvåcylindrig fyrtaktsmotor på 650 kubik. När produktionen avslutades, år 2000, så hade 3.4 miljoner bilar tillverkats. Enbart mindre, kosmetiska, detaljer hade förändrats. Bilen var i princip exakt likadan under nästan 30 års produktion.

Precis som en riktig sportbil så var motorn längst bak. Bagageluckan var fram. Där hade du plats för allt vad en Polack behövde – bröd, “smalec”, kabanoss, inlagd gurka, några flaskor vodka och massor av “Kurwa Mac”. Med lite god vilja fick fyra fullvuxna personer plats i bilen. Vem kommer inte ihåg alla små Fiat i Sverige med fyra bärplockande Polacker i under slutet av 80-talet? Med ett enormt kylskåp fastsurrat på taket?

(klicka på bilden för att se videon)

Den här lilla bilen är helt underbart söt. Ingen annan bil i världen kommer i närheten. Den är helt mekanisk. Inga styr- eller bromsservon. För att starta den använder du en manuell choke. När bilen blir varm så minskar du choken stegvis. Detta är något som alla Polacker behärskar perfekt.

Jag växte upp i Polen på 70 och 80-talet. Min moster (Ciocia) hade en vit 126p, och jag har massor av minnen från denna bil. Hon var expert på att köra sin lilla bil. Jag satt i baksätet och hejade på.

När bilen står på tomgång så låter den väldigt speciellt. Nästan som en Harley-Davidson. För många polacker, inklusive mig själv, är detta ljud magiskt. En koppling till en svunnen tid en hel generation delar.

Bilen har bara 24 hästkrafter. Detta gör att den inte är särskilt snabb, men i en stad som Stockholm är 24 hästkrafter mer än nödvändigt. Då den väger så lite är den faktiskt väldigt rolig att köra. Varje omkörning känns det som en stor seger. 0-100 går på cirka en minut. Toppfarten är på 115 kilometer i timmen, i nedförsbacke med god vilja.

Det är ingen hemlighet att en superbil ger fördelar när det gäller att ragga tjejer. Jag är inte särskilt snygg, så en exotisk bil har hjälpt mig på traven flera gånger. Men, denna lilla Fiat spelar i en helt annan division. Den är tusentals många gånger mer effektiv än en Ferrari eller Lamborghini att vinna det motsatta könets gunst. Alla älskar denna lilla söta Fiat.

När du kör en Ferrari så får du många “tumme upp” och leenden. Men, du vet att djupt inombords så hatar de dig. Detta kallas för jantelagen. Med en Fiat 126p är allt annorlunda. Inte bara älskar du att köra den, de andra som ser dig köra den älskar dig med. Detta är en fantastiskt positiv upplevelse. Bilen är extremt sympatisk.

Jag äger tre stycken. Två vita och en röd. Intresset för dessa bilar har skjutit i höjden. För fem år sedan kunde du få ett fint exemplar för 5000 SEK. Idag kostar bra bilar från 25 000 SEK och uppåt.   Priserna ökar dramatiskt. Riktigt fina bilar från 70-talet i originalskick kan kosta 150 000. Vill du också ha en? Då får du skynda dig.