Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så här enkelt är det att göra F1 spännande igen!

Jag tycker F1 har blivit töntigt. Så töntigt att jag och många av mina vänner helt slutat bry oss. För några år sedan var det en tradition att alltid ses på en sportbar i Stockholm och se loppen. Nu ses vi fortfarande, men aldrig en söndag eftermiddag för att se F1. Vi har helt tappat intresset.

Nästa säsong ska de införa så kallade HALO-skydd för förarna. En liten bur ovanför deras huvuden som skyddar dem mot skador om de skulle slå runt bilen. Samtidigt har de så kallade HANS-system, som håller fast förarens huvud vid stora G-krafter. Både i hårda kurvor och när de råkar sätta bilen i en betongvägg.

Detta är förbättringar av den redan höga säkerheten för föraren, och inget vi har något problem med. Buren ser fördjävlig ut, men vi kommer att vänja oss, och den kommer med mycket hög sannolikhet rädda något liv framöver.

Det jag har problem med är det övriga regelverket – det som är själva Formel 1. Det är så otroligt strängt nu att det sugit glädjen ur sporten. Ylande V12-motorer har blivit tråkiga V6 med turbo, ljudlösa i jämförelse med sina föregångare. Bilarna har allsköns datorsystem för att hjälpa föraren. Har du någonsin fattat hur reglerna kring däcken funkar? De har medium, soft och hard och alla måste användas.

Vidare finns det flera typer av regndäck. Ingen kunde bry sig mindre. Vi kan fortsätta med att bilen kunde tankas vid depåstopp. Det är numera borttaget. Anses vara för farligt.

Nu till det som verkligen dödar sporten – Team Strategy. Det vill säga stallorder, som kan diktera vem som vinner, inte nödvändigtvis han som kör snabbast.

F1 håller på att dö en långsam och tyst död. Ingen bryr sig längre. Inte så konstigt, för Formel 1 har blivit en parodi på racing. Förarna är numera små bortskämda barn. Alla utom Kimi Räikkönen och Robert Kubica.

Det var mycket bättre förr! Kommer du ihåg F1-bilen med sex hjul? Båda hjulparen fram kunde styra. Kommer du ihåg bilen med en enorm fläkt där bak som skapade ett herrejösses-downforce och sopade mattan med all konkurrens? Det var tider det.

Förenkla regelverket kring F1, dramatiskt. Ta bort alla nuvarande regler. Ersätt dem med bara en:

Varje team får använda 200 liter 100-oktanig bensin per bil och lopp. Först i mål vinner. I övrigt – gör precis vad ni vill.

Herregud vilken fantastisk sport vi skulle få! All experimentlust vi såg på 70- och 80-talen skulle komma tillbaka. Vi kanske till och med skulle se åtta hjul, dubbla inverterade dammsugare för downforce och mycket annat skoj.

Vad tycker du? Håller du med? Eller, ska vi behålla nuvarande regelverk?