Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Åka på bilsemester i Europa? Så här ska du packa din väska

Bild: Emily Dahlgren

Det finns få saker som är så fantastiskt roliga som en rejäl road trip i Europa. Detta är något jag ser fram emot varje vinter. Att packa bilen och köra söderut. Gärna långt. Helst till Italien och vara borta i minst två veckor.

En sak som alltid varit ett problem är bagageutrymmet. Många bilar, framförallt den sportiga typen, har begränsat bagageutrymme. Somliga italienska bilar har extremt lite plats. Har vi dessutom varit två personer som ska dela på ett pyttelitet bagage så blir det problem. Min co-driver har, till sin stora besvikelse, inte kunnat ha med sig 14 par skor.

Samtidigt så har jag kommit tillbaka hem till Sverige med kläder som jag knappt använt. Saker som jag släpat med mig runt hela Europa helt utan anledning. Det är väldigt lätt att ta med sig en massa prylar som du inte behöver. Det är dessa jag ska lära dig att lämna hemma.

Jag har åkt på tur i Europa varje sommar i över 15 år. Jag har alltid irriterat mig på mängden bagage jag tagit med. Varje resa har därför varit ett litet experiment, där jag plockat bort ytterligare något ur packningen. Frågan har alltid varit: Behöver jag verkligen den här? För det mesta har det gått bra. I de fåtal fall det inte gjort det har jag blivit tvungen att komplettera under resans gång, och noterat mitt misstag. Nu vet jag vad som är viktigt att ha med – på riktigt. Målet har varit att bestämma vad som är det absoluta minimum av packning du kan klara dig på i två veckor.

Här kommer 15 års försök och misstag. 15 år av tuffa prioriteringar. Varsågod – här kommer den perfekta packningen för dig som har en sportbil och har mycket begränsat med plats för bagage:

Vi börjar med väskorna. Oerhört viktigt. Ni kommer inte få med er två stora hårda väskor med rullhjul, som när ni ska resa till Thailand på vintern. Istället – packa era tillhörigheter i mjuka weekend-bagar. De måste vara mjuka så ni kan pressa in så mycket som möjligt i det ibland väldigt begränsade bagageutrymme vissa bilar har. Ibland kommer du få vara lite kreativ och utnyttja plats i bilen som inte är avsedd för bagage. (Exempelvis utrymmet bakom stolarna i en GT3 RS med bur)

Nu till kläder. Här gäller det att packa så brett det går, med så få plagg som möjligt. Om du ska stanna länge måste du dessutom kunna täcka in alla möjliga situationer. Både dag- som kvällstid. Det här är EXAKT vad du behöver i klädesväg, oavsett hur länge du ska vara borta. Du behöver inte mer än precis det här. Lita på mig – det har tagit mig 15 år att komma fram till nedanstående lista.

 • Två par byxor. Ett par ljusa, ett par mörka. Undvik jeans – de tar mer plats än vad du tror.
 • Ett par shorts
 • Ett par badbyxor
 • Tre skjortor
 • Tre kortärmade skjortor eller pikétröjor. Hawaiiskjortor är helt överlägsna. Köp din första hawaiiskjorta idag. Det är ett helt fantastiskt plagg sommartid. Dessutom blir du jävligt snygg. Magnum kan inte ha fel.
 • Två t-shirts
 • Fyra par kalsonger och fyra par strumpor
 • En tröja. (Som du kommer använda EN gång på hela resan. Mest överskattade klädesplagget sommartid. Tröjor tar dessutom extremt mycket plats.)
 • En kavaj
 • En slips
 • Ett bälte
 • Två par skor. (Ett par sköna skor för dagtid, ett par mer eleganta för kvällstid.) Ett par skor har du alltid på dig, så bara ett par hamnar i väskan. Eller så har du en liten sko-påse för de skorna du inte har på dig. Ett par skor är lätta att hitta ett litet konstigt utrymme till.

Vidare behöver du en rejäl necessär med dina toalettartiklar. Glöm inte ditt grundläggande apotek. Jag lämnar inte hemmet utan huvudvärkstabletter, antiinflammatoriska, halstabletter (Fishermans friends är mycket bra att ha), c-vitamin och min lilla gummianka.

Med ovanstående i bagaget kan du, enligt mig, klara dig hur länge som helst. Du kan kombinera dina kläder i all evighet. Du kommer klara nästan vilken situation som helst längs vägen. Oavsett om du ska till stranden, eller på middag på kvällen.

Nu till haken. Anledningen till att detta funkar. Du måste tvätta. Ofta – nästan varje kväll. Det kan du göra på alla hotell du bor på. Jag brukar lägga all smutstvätt i en separat plastpåse i resväskan. Denna lämnar jag in då jag checkar in på hotellet för natten. Checkar du in tillräckligt tidigt kan du ofta få tillbaka rena kläder redan samma dag.

Har de ingen tvättservice tvättar du själv i handfatet. Även om du kör en dyr sportbil går det faktiskt utmärkt att tvätta själv. Jag tycker det är lite kul. Häng upp dina kläder på det värmda elementet för hotellets handdukar. Dina kallingar och strumpor blir torra på någon timme. Tips: Behöver du torka dina strumpor – fort? Trä strumpan över hårtorken (som en du-vet-vad) och kör igång på max värme med full effekt. Strumpan blir torr på under tio sekunder. Funkar så länge du inte överhettar hårtorken och den lägger av.

Ta absolut INTE med dig tvättmedel hemifrån i en liten förpackning. Du kan få maximalt med strul i tullen. Köp handtvättmedel på plats.

Om du tvättar kläder under resans gång behöver du inte 14 par kalsonger eller skjortor. Mängden kallingar avspeglar egentligen bara antalet dagar du teoretiskt klarar dig mellan varje tvätt. Det här kom jag på alldeles själv, utan att vara raketforskare.

Nu till bästa tipset. Det som verkligen kommer att göra din resa bättre. Trumvirvel. Packa aldrig din väska helt full. Låt 20 procent vara luft i väskan. Då behöver du aldrig kämpa för att stänga väskan under resans gång. För väskor har en tendens att svälla under resans gång. Detta är lyx på riktigt. En helt underbar känsla. Testa så förstår du.