Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Därför är delfiner världens mest blodtörstiga och elaka djur

Av Posted on 0 Inga taggar 8

Delfiner är egentligen bland de elakaste och jävligaste däggdjuren som existerat. De är dessutom mycket intelligenta – och det gör bara saken mycket värre.

(ILLUSTRATION: SETH JANSON)

Min flickvän gillar tatueringar, och nu var det (återigen) dags för en ny. Jag tycker egentligen inte om dem, men låter henne hållas. Jag får leka med bilar och flygplan, så tatuera dig då älskling.

Nu till problemet. Hon ville, som så många andra, ha en liten delfin på kroppen. På höger skulderblad. Nu var måttet rågat. Jag var tvungen att stoppa henne. Inte för att hela idén var patetisk, eller att halva jordens kvinnliga befolkning har en liten delfin ritad precis där. Nej, det är för att den allmänna uppfattningen om delfiner är helt åt helvete fel.

 

Många tror nämligen att delfiner är söta små sagodjur i stil med enhörningar. Ingenting kunde vara mer fel.

 

Delfiner är egentligen bland de elakaste och jävligaste däggdjuren som existerat. De är dessutom mycket intelligenta – och det gör bara saken mycket värre. Delfiner är djur direkt från dina värsta mardrömmar.

Här är orsaken. Sju saker du kanske inte visste om delfiner. Vi börjar med en lite rolig parentes. Sedan kommer de riktigt störande grejerna.

Delfiner saknar tummar. Det kommer alltså att ta hundratals miljoner år av evolutionell utveckling innan de kan köra bil. En jävla tur det.

Delfiner våldtar sina honor. Gärna i grupp. Våldtäkten kan hålla på flera dygn. Tre–fyra delfiner håller honan i schack med aggressiva skrik och snärtar med svansen, medan den sista ”gör sin grej”. Du vill inte vara en delfinhona som löper. En delfins penis är dessutom formad som en krok. Detta för att inte den stackars honan ska kunna slita sig loss så lätt.

Delfiner har inget emot att även våldta människor. Kåta delfiner verkar inte bry sig. Det finns massvis med exempel på dykare som blivit sexuellt angripna av en delfin. Värst är det för alla turister som tagit en båt ut i Mexikanska gulfen tillsammans med en guide. För att ”simma med delfiner” – och den mysiga naturupplevelsen urartat i en kamp på liv och död mellan ett gäng flasknosdelfiner och Hanna nio år.

Vad tror du är viktigare för en delfin? De egna ungarna, eller att få para sig igen? Att para sig. Du gissade rätt. Delfiner mördar gärna sina egna ungar för att få para sig igen så fort som möjligt. De mördar också andra djur som ser ut som unga delfiner, som till exempel tumlare. De äter inte tumlarna. De har bara ihjäl dem. För skojs skull.

Delfiner röker braj. Det finns flera djupt störande dokumenterade fall där delfiner anfallit en viss art av blåsfiskar. Just denna art av blåsfisk utsöndrar ett nervgift, som i höga doser leder till muskelkramper och en plågsam död. I små doser verkar det ha en effekt likt marijuana, och delfinerna älskar det. Ett gäng delfiner tar sig gärna an och passar den stackars blåsfisken mellan varandra som en joint. När blåsfisken tömt sitt förråd på gift, hittar de strax en ny.

De är exceptionella jägare. Få andra däggdjur är lika duktiga och kreativa när det gäller att hitta föda. De jagar i grupp, och kan ibland till och med ta sig upp en bit på land för att nå sin nästa måltid. Detta, tillsammans med en otrolig aptit på kött, en vuxen delfin måste äta 12–15 kilo om dagen, gör att hajar känns relativt fredliga och snälla i jämförelse.

Delfiner behöver inte sova. De kan vara vakna flera dygn i sträck utan att bli mentalt trötta. Detta eftersom de kan låta en hjärnhalva sova åt gången. På detta sätt kan de mörda och våldta upp till fem dagar i rad, innan de måste ta paus.

”Är det det här du vill ha på skuldran?”, frågade jag henne. En kallblodig mördare med sylvassa tänder som våldtar allt som kommer i dess väg och har ihjäl sina egna ungar? Nä. Det ville hon inte längre. Istället blev det en späckhuggare med en liten boll. Suck.