Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hur du absolut inte ska köpa en Lamborghini

Av Posted on 0 Inga taggar 1

Det var nära ögat. Min vän Andrej från Kiev blev nästan blåst på 30 000 EUR. Innan han skickade pengarna så kontaktade han mig. Det visade sig vara ett helt fantastiskt beslut. 

Andrej Tatarchenko är ukrainare. Han har ett enormt jordbruk femtio kilometer sydöst om Kiev. Enligt han själv så är nästan var tredje brödlimpa som säljs i huvudstaden ett resultat av hans arbete. Gården har varit i hans familjs ägo i flera generationer. Till vardags kör han en Porsche Cayenne. När han ska semestra i Europa så använder han en svart Ferrari FF. Vi har känt varandra i fem år. 

För två veckor sedan kontaktade han mig via mail. Han hade hittat en bil han ville köpa. Inte vilken bil som helst. En Lamborghini Aventador. Den var vit med svarta fälgar. 

Bilen hade han hittat på annons på sajten Ebay. Bilen hade sålts som ny på Lamborghini i Palm Springs i Florida. Enligt säljaren var bilen i Stockholm. Priset var fantastiskt – den kostade bara 160 000 dollar. Dock behövde den registreras i Europa. 

Stockholm. Hm. Det var nu Andrej ringde mig. Han undrade om inte jag kunde kika på bilen innan han förde över handpenningen till säljaren. För att säkra bilen behövde säljaren 30 000 EUR på sitt konto. 

Andrej vidarebefordrade ett mail till mig medan vi pratade på telefon. Mailet innehöll bilder på bilen. En vit Aventador. Bilderna var absolut inte tagna i Stockholm. Det såg jag direkt. Vi har nämligen inga palmträd i Stockholm. Min magkänsla sa att något var fel. 

Priset var väldigt bra. Ungefär en miljon lägre än likvärdiga bilar i Europa. Andrej var sjukt sugen på att slutföra affären och bli Lamborghini-ägare i Kiev. Dörrar som öppnas uppåt. Han skulle bli kung i stan. Han var som ett barn dagen innan julafton. 

Jag bad Andrej vänta lite. Längst ned i mailet från säljaren fanns nämligen ett namn och en adress. Säljarens namn var Oscar Jakobsen och hade tydligen en tandläkaromottagning på Tegnergatan. Det fanns även en hemsidesadress. 

För en Ukrainare såg allt bra ut. Säljaren var ju tandläkare. Vad kunde gå fel? Hm. Jag bad om att få ringa tillbaka till Andrej. Vänta lite med överföringen av pengarna. Istället så gick jag in på tandläkarmottagningens hemsida. Den såg helt ok ut. Det var några bilder som inte fungerade, men i övrigt såg det ut som en tandläkares hemsida. 

Längst ned på sidan fanns ett telefonnummer. Tidsbokning. Det var nu jag förstod att detta var en bluff. Numret fungerade nämligen inte. Det hade upphört och det fanns ingen vidarekoppling. När jag slog på företagsnamnet på bolagsverket så fanns inget sånt bolag. På adressen fanns ingen tandläkarmottagning. 

Säljaren var uppenbart inte tandläkare i Stockholm. Han var en simpel bedragare. Andrej hade varit en sekund från att göra bort sig ordentligt. Även om du bakar en miljon brödlimpor om dagen så är 30 000 EUR mycket pengar. 

Till början ville Andrej inte förstå att bilen var ett lur. Det tog en stund för honom att inse att den inte existerade. Att Oskar Jacobsson var ett påhittat namn. Att någon använde ett svenskt namn för att framstå som trovärdig. Varför tror du att han var tandläkare? Fundera på den. 

Andrej skickade aldrig några pengar. Tandläkare Oscar Jakobsen på Tegnergatan i Stockholm fick lura någon annan. Om det verkar för bra för att vara sant, så är det med mycket stor sannolikhet inte sant.