Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inför årlig obligatorisk besiktning av alla medborgare – precis som för våra bilar

Av Posted on Inga taggar 3

Jag har en ide. Antingen kommer du älska den, eller så kommer du att kräkas. Den är nog långt över gränsen för vad som anses politiskt korrekt. 

I morse var jag på läkarundersökning. Vi mätte blodtryck, tog EKG, lyssnade på lungor, kissade i en burk och tog blodprov. Jag gör det numera varje år, direkt på nyåret.

Våren 2014 hände något extremt viktigt. Jag skulle förnya mitt flygcertifikat. I samband med detta sker en läkarundersökning. Den är obligatorisk. Vill du flyga flygplan måste du vara helt frisk. Det var jag inte. Jag hade högt blodtryck. Det var inte allvarligt, men högt för min ålder (40 bast). Som tur var upptäcktes det här tidigt, och jag har kunnat göra förändringar i min livsstil. Idag har jag normala värden. I mitt fall handlade det om att jag slappade för mycket på soffan, åt för mycket hamburgare och drack för mycket rödvin. Motion, medicin och en mer hälsosam livsstil löste problemet. (samt en fantastisk flickvän)

Jag tror att mitt läkarbesök våren 2014 räddade livet på mig. Hade inte mitt höga blodtryck upptäckts i tid hade jag gladeligen fortsatt på samma spår och fått en hjärtinfarkt eller stroke runt 50. Game over. Goddag grönsak. Mojot.

 

De flesta går bara till doktorn först när det är något fel på dem

Bilen besiktigar vi med jämna mellanrum, trots att den funkar bra

 

Problemet är att de flesta bara går till doktorn när det är något fel på dem. När de har ont, eller behöver ha vård. Bilen däremot, den besiktigar vi med jämna mellanrum, trots att det inte är något fel på den. Varför inte införa en “besiktning” av oss själva varje år?  En årlig obligatorisk läkarundersökning för alla medborgare?

I den här årliga kontrollen gör man samma sak som jag gjorde i morse. Blodtryck, blodprov, EKG osv. En standardkontroll som alla svenskar gör varje år. Tanken är att fånga upp sjukdomar och skadliga beteenden på ett tidigt stadium. Det är mycket lättare att bota cancer och annat hemskt om det upptäcks tidigt. De flesta söker vård när de har symptom – hostar blod. Då är det antingen extremt kostsamt för samhället att ge vård, eller för sent. Min styvfar gick bort i lungcancer just på detta vis.

Nu ska vi gå ett steg till. Efter den obligatoriska läkarundersökningen graderas du av läkaren på en femgradig skala. Fem betyder att du lever ett extremt hälsosamt liv. Nivå ett betyder att du akut behöver hjälp. Om det är så att har högt poäng – fem eller fyra – så får du en bonus av staten. Tänk dig det nya bonus-malus systemet för vägskatt på din nya bil – fast nu handlar det om dig själv.

5: Träningsfantasterna. De som åker Vasaloppet varje år. Springer maratonlopp. Går till gymmet nästan dagligen. Äter en perfekt balanserad diet. Dessa får 2 000 kronor av staten – varje månad.

4: Motionerar ofta, är inte överviktiga, har mycket bra blodvärden. Lever ett sunt liv, utan att vara på nivå fem. Cyklar till jobbet – även på vintern. Grattis – ni får 1 000 kronor i bonus av staten varje månad.

3: Normal-Svensson. Helt OK, men kan absolut göra ytterligare förbättringar. Kanske ska börja löpträna en gång i veckan, eller börja spela tennis. Aktivera sig. Är du rökare är detta den högsta nivån du kan komma till.

2: Du lever osunt. Du är överviktig. Dricker för mycket alkohol. Röker. Spenderar all din tid på soffan. Efter läkarbesöket kommer du bli upplyst av farorna i din livsstil och bli rekommenderad till förändringar. Kanske till och med får utskriven fysisk aktivitet på recept.

1: Du lever mycket osunt. Som 2, fast de hittar även spår av läkemedel i blodet du inte har recept för. Bruk av opioider är idag den näst vanligaste dödsorsaken i USA(!). Här fångas du upp och blir tvingad till rehabilitering.

På bilbesiktningen upptäcker besiktningsmannen att dina bromsar är slut och att bilen läcker olja. Långt innan de slutar fungera och du orsakar en trafikolycka. På samma sätt upptäcks enligt mitt förslag sjukdomar och skadliga beteenden på ett tidigt stadium. Långt innan det är för sent. Samtidigt finns en rejäl morot till de som sköter sin kropp perfekt.

Jag har inte gjort någon djupgående analys av ekonomin i detta. Men, min magkänsla säger att om väldigt många börjar tänka på sin hälsa i preventivt syfte och börjar leva mer hälsosamt, finns enorma besparingar för samhället att hämta. Jag tror att bonusarna jag räknar med (2 000 och 1 000 kr) är en spottstyver i sammanhanget.

Politiskt inkorrekt? Så inåt helvete. Blir mitt förslag verklighet kommer Lena Mellin på Aftonbladet skriva spaltmeter om min vidriga människosyn och allas lika värde. Väldigt många kommer bli kränkta över att behöva väga sig och lämna blodprov varje år, och bli graderade på en femgradig skala. Vänsterpartisterna kommer, som vanligt, bli helt jävla galna och tycka det är staten som ska ta hand om alla, individen ska inte ha något eget ansvar. Allt det här skiter jag i. När din cancer upptäcks långt innan du själv känner att något är fel, och du överlever, kommer du nog tycka att den årliga besiktningen av din kropp nog inte var så dum trots allt.

 

1 svar