Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elektrifiering mer snack än verkstad!

Av Posted on 0 Inga taggar 5

Det viktigaste med bilekonomi är andrahandsvärdet. Men det tycks inte svenska politiker ha förstått. Det sabbar miljöbilsutvecklingen!

Var tionde laddbar bil som säljs i Sverige försvinner ut ur landet inom fem år. Det visar statistik som Trafik-analys tagit fram åt www.ynnor.se När det gäller gasbilar är exporten så hög att tillväxten i landet bara är 35 procent av nyförsäljningen.

Bonus-malus kommer att sätta ännu högre fart på exporten av rena bilar och det är ju goda nyheter för exempelvis Norge som får fler laddbara bilar

Visst är det bra att bonusen betalas ut först ett halvår efter det att man köpt sin miljöbil, men det vore ännu bättre om bilen stannade kvar i landet eftersom andrahandsvärdet var bra. 

Att skatten är låg för elbilar räcker inte som boost av andrahandsvärdet. I Norge finns exempelvis fria parkeringsplatser,

Idiotiskt zonförsvar

Av Posted on 0 Inga taggar 4

Miljözoner i städer är hjärnsläpp. 

Men säger man det är man mot ren luft. 

Bilhatarna som vill framstå som väldigt bra människor har äntligen fått ett legitimt skäl att stoppa bilarna. Anser de. Men all form av logik och förnuft saknas. Pengarna först: Transportstyrelsen har räknat ut att det kan kosta bilägarna tio miljarder, medan Miljöpartiet själva räknat och kommit fram till 2,5 miljarder. Utöver det måste Stockholms stad investera minst 150 miljoner kronor i zonerna. 

Nu över till utsläppen: Var finns logiken i att lastbilar och bussar som står för närmare 60 procent av kväveoxidutsläppen i Stockholms innerstad ska få köra fritt? Varför är avgaser från privatbilism värre än från lastbilar och bussar?

Varför ska gasbilar som kan köras på bensin få köra i de känsligaste zonerna bland elbilarna? Svaret är att många taxibilar kör på gas – men är avgaser från taxibilar mindre farliga?

Stoppa snabbtågen!

Av Posted on 0 Inga taggar 4

Ibland tror jag att många av våra
politiker inte är smartare än en femåring.  

Likt små barn vill de alltid ha mera av det som är ”bra” utan att se konsekvenserna. De har en lika klar som naiv moral som delar in allt i svart och vitt. Och de vill bestämma. Rösten ska höras. Håller man inte med än man dum. Bilar och flyg är dumma, tåg är snälla. Punkt.

Men det finns bra anledningar till att barn på fem år inte får rösta och inte heller bestämma över vårt lands framtid. 

Tyvärr känns det som att Isabella Lövin (MP) och Tomas Enroth (S) har satt sig i sandlådan och tycker att alla som inte tycker att vi ska investera närmare en kvarts miljard kronor i snabbtåg är dumsnåla. Tåg är ju energieffektiva, säkra, snabba, miljövänliga – klart att vi ska ha snabbtåg!

Bad Guys

Av Posted on 0 Inga taggar 7

”Riktningen måste vara tydlig: Avgaserna ska styra. Bilismen måste stå tillbaka.” 

Exakt så avslutas en osignerad ledare i landets största morgontidning, Dagens Nyheter. Bilen är alltid boven, och stryper vi bilismen blir allt bra. Det är sedan gammalt. 

Men bilismen är inte, som många försöker ge intrycket av,  en illvillig organism som försöker ta över samhället, förpesta luften och proppa igen städer. Bilar är inte djävulens påfund – men nu ska de jagas ner och helst förbjudas. 

I varje bil sitter det minst en människa (fram till dess att vi har självkörande bilar) som vill ta sig från A till B. Det man säger när man kräver bilförbud är att bilister är bovar. Ju färre bilister desto bättre. Eller kan det vara så att de politiker som triggat dieselbilsförsäljningen med skatterabatter är ”the bad guys”? Kan det vara så att delar av samhället drabbats av en PK-miljö-fanatism som håller på att gå över styr?

Vilka är Sveriges bästa miljöbilar?!

Av Posted on 0 Inga taggar 4

Nej jag har inte köpt Sveriges bästa miljöbil – eller?

Varje år utser Gröna Bilister årets miljöbilar för både privatpersoner och företag och jag brukar vara med i juryn. Självklart har jag lagt mina röster även i år och det ska bli spännande och se om de andra i juryn håller med mig, om det blir el, laddhybrider eller gasbilar som tar hem förstaplaceringarna i de två kategorierna. Jag ser och förstår storheten med gasbilar, men jag tycker att den biogas vi tillverkar ska gå till transportbilar som kör väldigt mycket. Att gasbilar eventuellt ska släppas in i zon tre bland miljöbilarna förstår jag däremot inte alls, de kan ju köras på bensin. Vad är grejen? En eftergift till taxi, antar jag.

Jag gillar el, ju mer desto bättre. Därför köpte jag mig för två månader sedan en begagnad BMW i3 REX.