Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lönsam njutning

Hade jag gjort som vi tipsade om förra hösten hade jag varit rik och ännu lyckligare. Braskande skrev vi på omslaget: ”Drömbilar som gör dig rik.”
På ett år hade jag tjänat 1,6 miljoner kronor och samtidigt ägt ett helt gäng underbara bilar! Okej, att köpa, försäkra och ta hand om 27 bilar är lite stökigt och ganska dyrt. Men vinst hade det blivit. Och hade jag enbart köpt en BMW 2002 Turbo hade vinsten blivit 400 000 kronor. Sjukt!
I snitt gick de 27 bilarna som vi tipsade om upp med 37 procent och 67 000 kronor. En rätt bra avkastning på en underbar hobby och ett trevligt fritidsnöje.
Men nu säger kanske ett gäng där ute: ”Bilar är inga aktier!” Exakt. Har någon någonsin haft kul med ett aktiebrev? Att spela på börsen är som att leka på låtsas, med den stora skillnaden att när det går åt helvete har man inget kvar. Köp en bil du suktar efter och det värsta som kan hända är att den går ner i värde. Bilen är fortfarande lika vacker att titta på och skojig att köra.
Det är ju därför vi älskar bilar, för att köra, resa, ta hand om, förbättra, hamna på äventyr med och hitta nya vänner med. För att må bättre. Inte för att kanske tjäna pengar.
Själv tycker jag att det har blivit galet att bilar sticker iväg i värde. Det snackas mer om prislappar och om folk som gjort bra affärer än om själva bilarna. Pengarna riskerar att bli ”grejen”.
Men samtidigt är det mycket lättare att motivera sig själv och sin i många fall bättre hälft att köpa just den där bilen med argumentet att det är en bra affär. Sett på fem års sikt har de 27 bilarna gått upp med 2,5 miljoner kronor om man köpt mint kondition. Ännu skojigare, bilar i bruksskick har ökat med långt över 100 procent i snitt. Och då har vi med ett gäng vanliga modeller i listan som Saab V4, P 1800, Skoda Rapid, Alfa Spider och Peugeot 205 GTI. Enkla och billiga bruksvagnar, som man inte behöver vara rik för att ha råd med.
I det här numret spår vi in i bilframtiden med hjälp av sportbilshandlare och våra bilgalna krönikörer Peder och Peter, och så siar vi själva.
Då slog mig tanken. Ska vi på kul dra igång Bil-SM? Se vem som kan pricka in de bilar som går upp mest i värde på ett år. Hör av dig om du tycker att det är en bra idé. Och så tar vi fram ett bra pris till vinnaren.
Inte för att driva på spekulationsvågen utan för att få alla oss som inte vågat slå till på en entusiastbil att äntligen sätta sig bakom ratten. Är man insatt i marknaden är det lättare att ta steget, och handen på internetbanken, visst tusan skulle det vara skojigt att förvandla den där trista fonddepån med sitt skakiga värde till en underbar bil. Till skillnad mot företag kommer en samlarbil aldrig att gå i konkurs. Varför inte njuta av sina pengar i IRL?

Skärmavbild 2015-09-22 kl. 16.59.07.png

11 sidor om hur man köper sig en skojig bil som lär gå upp i värde!