Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sveriges bästa miljöbilar!

Ja, vilka är de?
Jag har tillsammans med Gröna Bilister, Andreas Rydell på Atea, Frances Sprei på Chalmers tekniska högskola och Eva Sunnerstedt på Miljöbilar i Stockholm stad utsett de bästa bilarna.
Dessutom har ams läsare utsett ”folkets val”. Och jag känner mig ganska folklig …
Här är listorna:
Bäst för privatbilisten:
1. Nissan Leaf, Världens mest sålda elbil har blivit bättre genom att få längre räckvidd, upp till 25 mil vilket räcker för de flesta resor. Ska du längre – ta tåget och kombinera med hyrbil/taxi! Har högsta möjliga säkerhetsbetyg och är klart billigare än flera konkurrenter.
2. Renault Zoe, Liten elbil till litet pris, batterierna leasas separat till en kostnad som ungefär motsvarar vad det skulle kosta att tanka bensin eller diesel. Räckvidden har nu förlängt och laddtiden kortats.
3. Skoda Octavia, Gas-Passatens arvtagare; lika stor men billigare, nästan 40 mil räckvidd på gas och sedan fullstor bensintank om man är i delar av landet med dålig gastillgång. Lågt pris, hög säkerhet, förnuftigt och klimatsmart.

Bästa bilarna för företaget:
1. Nissan Leaf.
2. Volvo V60 Bi-fuel, Lite under radarn har det börjat tillverkas gasbilar på Torslanda igen, och V60:n i gasform är superstark, supersnabb och lyxig. För de flesta blir den i praktiken klimatsmartare än den mycket dyrare laddhybriden, eftersom bara de första milen går på el – men alla mil kan gå på klimatsmart fordonsgas.
3. Tesla Model S, Förvisso stor, tung, dyr, med relativt höga driftskostnader och dåligt serviceutbud – men också själva symbolen för en medveten aktör som vill ligga i framkant och en mycket effektivare budskapsbärare än att spendera motsvarande pengar på reklam.

Läsarnas val:
1. Tesla Model S med fyrhjulsdrift
2. Tesla Model S med tvåhjulsdrift
3. Nissan Leaf.

Motiveringen som jag skrev i läsarnas ställe lyder så här:
– Tesla har som inget annat märke drivit på utvecklingen av elbilar genom att föra in passion, körglädje och design i miljöbilsekvationen. Dessutom har man byggt en infrastruktur. All världens premiummärken har äntligen vaknat till liv. Tesla är en drömbil för bilentusiaster.

Men personligen tycker jag det viktigaste är att en helt eldriven elbil blev årets miljöbil – och så blev det ju. Härligt.

Vad anser du? Vilka är de bästa miljöbilarna och ska de subventioneras och i så fall hur?

leafsmal.png

Nissan Leaf är årets miljöbil både för privatbilister och företag.