Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Volvo PR-elektrifierar!

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Volvo är inte bara världsmästare på reklam utan också på PR.

Ut över världen kablas det just nu ut att Volvo elektrifierar hela sitt modellprogram.

Volvo blir alltså den första traditionella ”fossilbilstillverkaren” som enbart kommer att sälja elektrifierade bilar. Det kan låta väldigt dramatiskt och som ett gigantiskt steg, men det är det inte. Det är helt logiskt och hela bilvärlden är inne på samma spår.

Vad det betyder är nämligen detta: Alla nya modeller som visas från 2019 kommer att ha en elmotor i sig, ungefär som en hybrid från Toyota. Dagens S90, V90, XC90, XC60 och den kommande XC40 lär alltså säljas i versioner utan elmotor även 2019 och så länge de modellerna lever. Det är först med nya V40 som alla modellvarianter blir elektrifierade.

Från 2019 till 2021 kommer det fem helt eldrivna bilmodeller, tre med Volvomärke och två under namnet Polestar. Det här är väldigt bra nyheter. Men gissningsvis blir det här inte Volvos volymmodeller.

Bakgrunden till beslutet är att dieselmotorn är satt under stor politisk press och att kostnaderna för att rena dieselmotorer blir så höga att det blir billigare att bygga bensinbilar kompletterade med hybriddrift. Volvo är också väldigt smarta när det gäller ekonomi och teknikutveckling, man tar fram ett fåtal drivlinor som sedan kan användas i alla modeller, det här gör det billigare för Volvo och även för kunden.

Vad Volvo har gjort är alltså otroligt smart, man gör en nyhet av det som alla premiumbiltillverkare har i plan. Jag har nämligen väldigt svårt att tro på att exempelvis Audi och BMW 2019 presenterar en helt ny bilmodell som inte innehåller en elmotor. Elektrifiering blir branschstandard.

Betyder det här att Volvo tar ledningen i elektrifieringsracet? Förhoppningsvis. Men det är också mycket troligt att Toyota 2019 kommer att sälja en större andel elektrifierade bilar på den svenska marknaden än Volvo.

Någon som vågar slå vad om motsatsen? En hundring är satsad – vem är först att sätta emot?