Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F1: Lando Norris till McLaren

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Bara timmar efter att McLaren tillkännagav att Stoffel Vandoorne lämnar stallet efter årets säsong meddelade man att det blir den 18-årige britten Lando Norris som tar över sitsen från och med 2019.

Norris tävlar för närvarande i Formel 2 och har ingått i McLarens juniorprogram sedan 2017.

Till F1 har han tagit sig via fem karting-titlar, en framgångsrik Formel Renault-karriär och en imponerande Formel 3-titel i fjol.

”Att bli utvalt till tävlingsförare hos McLaren är en dröm som går i uppfyllelse” kommenderade den unga britten. ”Även om jag redan har varit en del av teamet ett tag är det här ett väldigt speciellt ögonblick som jag bara har kunnat hoppas skulle bli verklighet” 

”Jag skulle också vilja tacka hela stallet för denna fantastiska möjlighet och för att de tror på mig. Jag är också mycket tacksam för det engagemang som McLaren redan har visat i min utveckling, så att jag har kunnat bygga upp min Formel 1-erfarenhet i både tester och på fredagar under de två senaste tävlingshelgerna.”

Men i år är det som sagt Formel 2 som gäller – en klass som Lando har imponerat i under debutsäsongen.

I och för sig har han bara en seger i bagaget – jämfört med mästerskapsledaren George Russell som har fem – men då får man komma ihåg att Russel har en säsong GP3 i ryggen, vilket betyder att han till skillnad från Norris har gott om erfarenhet av de Pirelli-däck som man kör i bägge dessa klasser.

Att få dem in i rätt temperaturfönster är en av de viktigaste nycklarna till framgång i GP3 och F2. I detta avseende har Norris definitivt imponerat i sin debutsäsong med Carlin Motorsport – som själva imponerat genom att ta ledningen i team-mästerskapet trots att de seriedebuterar i år.

Det är naturligtvis insatser som inte har gått McLaren-chefen Zak Brown förbi.

”Vi anser att Lando är en spännande talang, full av potential” kommenderade amerikanen tillkännagivandet av vem som blir Carlos Sainz’ stallkamrat i Woking 2019.

”Vi vet redan att han är snabb, han lär sig snabbt och att han har ett moget huvud på sina unga axlar. Den investering som vi har gjort i hans spirande karriär med simulatorutveckling och tid i bilen har varit väldigt välförtjänt eftersom han har fortsatt att bevisa sin förmåga – både bakom ratten och i sitt arbete med ingenjörerna.”

”I Lando och Carlos har vi en imponerande duo som trots deras relativa ungdom har värdefull erfarenhet av Formel 1 och McLaren. De representerar nästa generations McLaren-förare – de ska leda stallet framåt. Vårt kortsiktiga fokus är fortfarande fast på att säkra det bästa möjliga resultatet för resten av årets säsong, men vi är också massivt motiverade av de möjligheter som ligger i framtiden.”

Med Sainz och Norris i sina bilar är det onekligen en intressant besättning som McLaren kommer att inleda nästa år med.

Mycket längre än så här kan man knappast komma från den massiva erfarenhet som bara för några säsonger sedan fanns i teamet tack vare Jenson Button och Fernando Alonso.

Och skulle det tidigare så framgångsrika stallets enorma svacka fortsätta även nästa år blir debutsäsongen ett riktigt elddop för Lando Norrris.

/Gergei Farkas, GF1

Foto: GF1

Foto: GF1

Foto: GF1