Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F1: Russell klar för Williams

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Krisande Williams tillkännagav i fredags att britten George Russell är klar för teamet 2019.

Tjugoåringen från King’s Lynn i Norfolk leder för närvarande Formel 2-mästerskapet med 37 poäng före Alex Albon, och det krävs rejält mycket otur under den avslutande racehelgen i Abu Dhabi för att Russell inte ska koras till årets F2-mästare.

Därmed blir Russell den elfte GP2-/F2-mästaren att nå F1 sedan det nuvarande tekniska reglementet ersatte gamla F3000: Nico Rosberg (2005), Lewis Hamilton (2006), Timo Glock (2007), Nico Hülkenberg (2009), Pastor Maldonado (2010), Romain Grosjean (2011), Jolyon Palmer (2014), Stoffel Vandoorne (2015), Pierre Gasly (2016) och Charles Leclerc (2017).

Nu ska man förstås akta sig för att sia alltför långt in i framtiden med utgångspunkt i tidigare resultat, men Russell har ofta imponerat under sin klättring mot F1.

Det finns – som jag har skrivit flera gånger tidigare – två sorters klassförare: de som vinner race, och de som vinner mästerskap. Båda sorterna kan uppnå fina karriärer, men om man tittar på dem som går riktigt långt i F1 kommer de nästan uteslutande ur den senare kategorin: mästerskapsvinnarna.

Och det är bland dem Russell hör hemma.

Kniper han programenligt F2-guldet om en dryg månad blir det hans tredje mästerskapsguld sedan formelbilsdebuten 2014. Lägg därtill mästerskapsbronset i Formel 3 EM 2016 och det är en rätt imponerande juniorkarriär som nu avslutas i och med F1-debuten.

Bakom Russell står Mercedes och det är såklart deras pengar som till syvende och sist säkrade Williams-sitsen inför 2019.

Det anrika stallet är rejält på dekis – både sportsligt och ekonomiskt. Russell är förmodligen ett rejält kap i båda avseende, nu när Lance Stroll lämnar skeppet tillsammans med sin fars pengar, samtidigt som även Bacardi har flaggat för att de förmodligen lämnar sporten med varumärket Martini efter 2018.

Sportsligt kan 2019 knappast gå mycket sämre för Williams än vad 2018 har varit. Teamet behöver en rejäl pånyttfödelse inför nästa år för att ta sig ur den deprimerande bottenstriden med McLaren.

Kan Russell bli en motiverande del i den återuppbyggnaden? Nja, förmodligen inte. Enskilda förare har inte riktigt det inflytande på en jätteorganisation som ett modernt F1-stall är.

Men nog kan det vara roligare att en kall och regnig februarimorgon gå till jobbet som hydraulikingenjör, eller kofibertekniker om du vet att det är en brittisk jättetalang vars bil du arbetar på än annars.

Själv är jag också blödigt svag för Williams – mycket p.g.a. Sir Frank som fortfarande hänger med. Han är den sista av generationen som byggde upp sporten; och den absolut sista av sin sort.

Det vore fantastiskt om han en sista gång fick uppleva en riktigt stor framgång med en britt i en av sina bilar. Med Russell är det inte omöjligt.

Behind-the-Scenes with George Russell on his first day at Grove

What does it feel like when your childhood dream comes true?We'll let George Russell explain…

Publicerat av Williams Martini Racing Måndag 15 oktober 2018

Gergei Farkas, GF1