Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F1: Vandoorne lämnar McLaren

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Bara en dryg vecka efter belgarens hemma-GP på Spa tillkännagav McLaren idag att Stoffel Vandoorne lämnar teamet efter årets säsong.

Beskedet är ingen överraskning. Vandoorne har ständigt legat efter stallkamraten Fernando Alonso och har – i alla fall tillsynes – underpresterat rejält under sina snart två hela F1-säsonger.

Hans tid i kungaklassen har framförallt varit en stor besvikelse i förhållande till de förväntningar som han själv bidrog till att bygga upp genom riktigt övertygande insatser i juniorklasserna på väg mot F1.

Få andra har exempelvis varit så överlägsna i F2/GP2 som Vandoorne. Och även när McLaren parkerade honom i Japan i väntan på att Jenson Button skulle pensioneras var han direkt med i toppen av Super Formula.

Med tanke på hur stark belgaren var som junior är hans tid i F1 inget annat än en total genomklappning.

Eller inte.

Det finns nämligen två omständigheter som man måste hålla i huvudet.

För det första har hans två säsonger i F1 hos McLaren sammanfallit med teamets värsta kris i modern tid. Hur den har påverkat hans förutsättningar kan vi bara spekulera kring, men det har knappast varit optimalt för en rookie.

För det andra har han hela tiden jämförts med Fernando Alonso – en av fältets absolut starkaste förare.

Sammantaget menar jag att båda dessa två faktorer kan – men behöver inte – betyda att vi inte riktigt än har sett vad Stoffel är kapabel till i F1, i ett harmoniskt team och ett rimligare internt motstånd än Alonso.

Huruvida Vandoorne får en ny chans någon annanstans i fältet är i nuläget oklart, och min gissning är att det kommer att så förbli ett ganska bra tag till med tanke på årets ovanligt stökiga silly season.

Det har ryktats om att Sauber-chefen Fred Vasseure – som jobbade med belgaren i GP2 – är ett stort Vandoorne-fan, men fransmannen avfärdade nyligen ryktet om att Stoffel skulle vara på väg till Hinwil.

Det är dock ett avfärdande som man förmodligen ska ta med en nypa salt då Vandoornes manager Alessandro Alunni Bravi även sitter i styrelsen för företaget som kontrollerar Sauber.

Gergei Farkas, GF1

Foto: McLaren.com