Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F3/GP3: Linus Lundqvist testar GP3

Av Posted on 0 Inga taggar 1

F1 säsongen må vara över men motorljudet har ännu inte tystnat över Yas Marina-anläggningen i Abu Dhabi.

Veckan efter den gångna helgens F1-final inleddes med två dagars däckstester för Formel 1-stallen och fortsätter under torsdag, fredag och lördag med Formel 2– och GP3-teamens säsongsavslutande test – glädjande nog med ett intressant svenskt inslag på banan.

Nykorade brittiska Formel 3-mästaren Linus Lundqvist är nämligen på plats för att för första gången testa GP3: supportklassen som från och med 2019 kommer att bli det ”nya” Formel 3.

Lundqvist kommer att testa för det i sammanhanget välmeriterade spanska Campos-teamet – men svensken är noggrann med att poängtera att man inte ska övertolka den långsiktiga betydelsen av chansen som han nu får.

”Det ska bli kul att komma ner till Abu Dhabi och göra det här testet tillsammans med Campos” kommenterade han inför avresan söderut. ”Det är en bra chans för mig att lära mig banan, som jag förhoppningsvis kommer att tävla på någon gång i framtiden, och att bekanta mig med nya människor i en ny depå rent generellt. Man får ta det för vad det är – ett test – men jag är glad att få den här möjligheten.”

Men visst kan GP3-testet vara en hint om varthän Linus’ karriär kommer att ta vägen efter årets övertygande segern brittiska F3.

Där har han i alla fall inget mer att hämta, men steget vidare kan vara svårt. Inte minst ekonomiskt.

Vilka är då alternativen?

Ska man hålla sig till den europeiska racingscenen vore klivet rakt upp till Formel 2 förmodligen det bästa alternativet för någon som redan vunnit ett mästerskap i F3 – även om brittiska F3-mästerskapet inte är i paritet med det europeiska.

Problemet med F2 är att det är dyrt och på många sätt chansartat. Hamnar man i ett team som inte håller en jämnhög nivå kan ens förartalang snabbt begravas under lager av mediokra racehelger. Både Gustav Malja och Jimmy Eriksson har i närtid gjort den dyrköpta erfarenheten.

Ett annat alternativ – som fram tills alldeles nyligen varit den kanske bästa – är att ta klivet upp till det europeiska Formel 3-mästerskapet som Mick Schumacher nyligen vann. Är man som Linus snabb i F3 är man snabb i det mesta – men att kunna bevisa det på den hittills högsta nivån i klassen hade smällt rejält högt.

Problemet med ”traditionell” F3 är att klassen omges av ett rejält mått av osäkerhet p.g.a. FIA har utsett f.d. GP3 till ”Nya” Formel 3 som även framöver kommer att tävla tillsammans med F1 och F2.

Hänger ni med?

Målet är naturligtvis att ge GP-publiken en begriplig, hierarkisk ordning mellan klasserna som står för underhållningen. Gott så.

Var man som ung, lovande förare med förmodat begränsade resurser i ryggen ska ta vägen är dock oklart. Vilket för oss tillbaka till Linus’ kommande tester i Abu Dhabi.

Det kan nämligen vara så att GP3/”nya” Formel 3 vore det bästa karriärsteget för svensken. Framförallt kommer man in på samma scen och i samma sammanhang som F1- och F2-teamen befinner sig på – och maximerar därigenom chansen att rätt blickar faller på en. Samtidigt som en satsning inte behöver vara lika tårframkallande dyr som F2.

Hur det än blir med de vidare stegen i karriären är det ohyggligt kul att ha en svensk med i ett sammanhang som efter Gustav Maljas omorientering av karriären saknade svenskt inslag under fjolårshösten.

Följ Linus Lundqvists framfart – under torsdag och fredag då han kör – via den officiella GP3-sajten här.

Gergei Farkas, GF1

Foto: @LinusLundqvistRacing