Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kära Cyklister och Mopedister, VILL ni dö?

Av Posted on 0 Inga taggar 3

Jag vet att det är lågt hängande frukt att ge sig på 2-hjulingarna som nu fyller gatorna. Varannan facebookpost i mitt flöde beskriver nån arg bilist som nästan kört över en cyklist som kastar sig ut i vägen utan nån som helst konsekvenstänk. Jag har själv inte varit så ”drabbad” av det tidigare ärligt talat men har börjat köra mycket mer inne i stan och upplever det nu dagligen. Det är total anarki.

Jag är så förbannad när jag väl kommer fram dit jag ska att det tar mig halva kvällen att varva ner. Jag får tredubbla dosen av blodtrycksmedicinen bara för att överleva vardagen. Varför? Jo för att en hel kår av mopedister och cyklister tycker att de äger vägarna och kastar sig in och ut framför 3 ton tunga bilar utan någon tanke på sin egen säkerhet, de förutsätter att bilisten ska ha koll 360 grader runt bilen och att bilisten, trots att det är 2-hjulingen som bryter mot alla regler, snällt ska acceptera det och anpassa sin körning ifall nån bestämmer sig för att dyka upp på insidan i nån korsning i full fart. Idioter! Inse att det är ni själva som blir drabbade om det händer något, bilen kommer klara sig med en liten repa medan ni själva blir handikappade för resten av livet!

Det är inte bara det att ni faktiskt bryter mot varenda trafikregel som finns, ni gör det med attityd också. Lämnas inte den plats som ni utan rätt kräver, hytts det med näven och vinkas. All min kraft går åt för att inte på ren jävelskap bara låtsas som att jag inte ser er komma åkande mot trafiken i fel fil bara för att snabbt svänga in när det kommer ett möte. Idioter!

Förstår ni att det är ni själva som, förutom att riskerar men för livet, faktiskt kommer stå skyldiga för att ha orsakat olyckan om någonting händer? Ni är precis samma skrot och korn som de människor som går rätt ut i vägen på ett övergångsställe utan att ens titta om det kommer en bil, bara för att man tycker att man har rätt till det. Vet ni vad? Ni har rätt att göra er illa också. Riktigt illa. Är det det ni vill? Längtar ni efter döden? Är jobbet ni har så bråttom till så fruktansvärt tråkigt att ni fullständigt skiter i om ni kommer fram hela eller i en påse?

Mopedisterna är nästan värre än cyklisterna upplever jag. Är man en 58 årig kontorsråtta så tror man helt plötsligt att man är med i Hells Angels bara för att man har köpt en vespa och en hjälm med ergonomiskt uppfällbart visir. Ni vet de där snygga där man fäller upp halva hjälmen, verkar aspoppis. Man tränger sig, viftar och pekar, skiter i regler, kör på trottoaren ibland och på vägen ibland, med trafiken och mot trafiken, lite det som passar för stunden. Jag kan berätta att ni är inte så tuffa ut som ni tror på era 3-hjulinga 125 kubikare som ni knappt kan hålla på rätt köl trots stödhjul.

Jag kan berätta något mer. Ska ni skita i reglerna precis som ni gör när ni åker 2-hjuling så kan ni lika gärna fortsätta köra bil, ni skulle komma fram lika fort iallafall. Är det helt plötsligt ok att tränga sig fram så andra får vänta, kasta sig in i minsta lucka och förutsätta att bilarna runt omkring ska anpassa sig, köra mot trafiken för att det finns 20cm ledig asfalt, så ta bilen och gör likadant med den, lagbrotten är inte större. Och ni kommer förmodligen fram lika snabbt. Och ni slipper dö på kuppen.

Nej vet ni vad. Ta och skärp till er. Allvarligt. Det enda skälet till att det inte är fler skadade cyklister och mopedister varje dag är att bilisterna runt er faktiskt är rädda om er. Det är inte att ni är briljanta på att ta er fram smidigt. Det är för att alla runt er anpassar sig till era galenskaper för att de inte vill skada er.

Det finns såklart de som följer reglerna och som visar hänsyn till sina medmänniskor, oavsett om de går, kör bil, eller åker cykel. Hatten av för er. Empati för sina medmänniskor kommer man långt med här i livet. Ni andra kan faktiskt dra åt pipsvängen.

Peder Out