Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Varför säljs bilar men inget annat?

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Någonting är knasigt med Sverige just nu. Det känns som all handel av allting har stannat upp lite. Pratar man med folk inom retail så känns det uppgivet, handeln minskar dramatiskt, årets båtmässor har precis avslutats och besökarantalen är ner. Handeln pockar på men det känns ostadigt och osäkert, begagnade båtar är tufft. En handlare som säljer båtar i det högre segmentet sa till mig för några dagar sedan att ”upp till 6-7 miljoner är segt, därefter lossnar det”. Jamen dåså, säljer man båtar för över 7 mill styck är det tydligen lugnt.

Jag försöker sälja mitt hus, värderat till över 14M sek för ett halvår sedan, nu begär vi under 12 och det är tvärsegt, samma gäller alla andra hus, i alla prisklasser. Sjukt irriterande. Där spelar säkert de nya, helt idiotiska amorteringskraven en stor del. Folk bor idag i hus de inte skulle ha en chans att låna till med de nya reglerna vilket gör att folk blir inlåsta i det de har, man kan inte ens byta till ett annat hus i samma prisklass. Folk som separerar och måste sälja sitt radhus får titta på 1:or och 2:or trots att de har två barn. Unga som ska in på marknaden är totalt chanslösa. Fullständigt tankelösa regler som ställer till det för normalt folk något fruktansvärt, säkert mer i storstäderna där priserna är höga men ändå. Helt vansinnigt.

Det här droppar naturligtvis över på all annan handel också. Måste man helt plötsligt lägga en otroligt mycket större del av sin disponibla inkomst på sitt boende så finns det mindre pengar över till konsumtion av annat, väldigt enkelt.

Även företag har det mycket tuffare. Bankerna har utan uppenbar anledning dragit åt tumskruvarna på utlåningen även där. De lånar inte ut till saker de kastade pengar på för ett par år sedan. Säkra investeringar går ofinansierade och projekt som har varit självklara att få igenom går inte, hur välmående ditt företag än må vara verkar det som. Helt galet. Tjänar bankerna så mycket pengar så de helt enkelt slutat bry sig? De behöver inte ta nån annan business än den som är säkrat med hängslen, livrem, säkerhetsbälte, åtta olika borgenärer och samma summa man ska låna redan insatt på ett låst konto på banken? Shit vad de förstör för entreprenörer just nu.

Men en sak fortsätter sälja som om ingenting har hänt, nämligen bilar. Jag tittade precis på nybilsstatistiken och försäljningen de första två månaderna 2018 är identisk med 2017. Inte ens ett litet hack i kurvan. Jag pratar med kompisar som säljer sportbilar och de pumpar ut grejor ur butikerna. Hur i H**e är det möjligt? Hur kan bilar fortsätta sälja som ingenting har hänt medan allt annat stannar upp? Finns det någon logisk förklaring som jag missar? Eller släpar bara bilhandeln efter och är nästa bransch att få en rejäl snyting?

Jag fattar ingenting, och sitter nån på svaret är jag jättenyfiken på att höra vad det kan bero på. För att framtidssäkra min egen ekonomi kommer idag Magdalena från Lyxfällan och hälsar på min och Mackan Edlunds ”Storfräsarpodden” Jag tänkte att hon skulle få göra en översyn och se vad jag behöver göra nu när det krisar lite. Jag tror hon kommer säga att jag ska sluta handla massa dumma grejor, men det kommer jag inte göra. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Nån måste ta ansvar för att hålla Sverige rullande, så jag fortsätter handla tills fogden kommer, ska det gå åt hellskotta är det lika bra att det gör det med ett rejält brak. Avsnittet släpps nästa vecka, då får ni höra hur det gick.

Tills dess, ut och handla med er. Helst något onödigt. Om inte för er egen skull, så gör det för Sverige.