Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Här är världens häftigaste racingklocka – och den är svensk!

14

Gillar man bilar och racing finns en del fina ur att välja bland. Allt från Omega Speedmaster till Tag Heuer Monaco och Rolex Daytona. Nu kan vi vara stolta för svenska Halda Watch Company. För de är utan tvekan överst på näringskedjan bland racingklockor med sin uppdaterade Halda Race Pilot.

Låt mig förklara. Alla andra klockor är beroende av att du själv manuellt trycker på en knapp när du kört klart ett varv runt banan. Detta för att få en varvtid. Som racingförare som jagar varvtider vill du absolut inte fippla med en klocka varje avslutat varv. Nya Halda Race Pilot förpassar detta till stenåldern.

Klockan, som hade världspremiär på racingbanan Spa-Francorchamps för någon vecka sedan, har en smart tilläggsmodul. Den heter Halda Trackmaster. Halda Trackmaster är en extremt känslig GPS. Så känslig och dyr att den bara används i militärt bruk. Långt skarpare än din bils navigation, som har en precision på cirka 5 meter. Ska du lägga en halv miljon dollar på att bomba en grotta full med talibaner i Afghanistan så räcker det inte med någon enkel GPS-modul som sitter i en iPhone. Nej, ska du göra jobbet ordentligt så måste du ha millimeterprecision. Militära grejer. Det är dessa som sitter i Halda Trackmaster.

Halda Trackmaster fästs på insidan av vindrutan med hjälp av en sugkopp och matar klockan med information om position, hastighet osv som inget annat mätinstrument kan göra. Trådlöst. Med denna information sätter klockan ihop data kring varvtider, position på banan, hastighet, G-krafter, och mycket annat. Resultatet kan föraren se efter avslutad kör-stint. Värdefullt både som feedback på körningen och som bevis på varvtid i baren efter avslutad dag på banan.

Men vänta. Det finns en sak till. Det är nu det blir riktigt kul. Halda Trackmaster har en inbyggd LED-panel, fullt synlig för föraren under körning. Lyser panelen rött kör han långsammare än snabbaste varv. Är det grönt så kör han snabbare. Direkt feedback under körning – ett otroligt värdefullt pedagogiskt instrument.

Sjukt häftigt. Försök att få till detta med en vanlig Rolex. Dessutom är klockan en svensk uppfinning – Halda Watch tillverkas i Sverige. Många delar produceras i en vapenfabrik i Karlskoga, därav den militära kvalitetsstämpeln. Tillsammans blir allting så underbart pragmatiskt och brutalt. Samma filosofi som gjort att Halda Space Pilot är den nya rymdklockan som används av både NASA och ESA. Fuglesang använde Halda på sin rymdresa.

Klockan kommer självklart att testas i ett kommande nummer av auto motor & sport. Vill du ha mer information redan idag, kontakta Mikael Sandström (sandstrom@haldasweden.com).

Svensk premiär sker i Stockholm på AutoLife After Work torsdagen 27 oktober.