Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rörelsehindrades enorma bilintresse

Av Posted on Inga taggar 0
erik_pplats

En vanlig syn, åtminstone i Stockholms innerstad. Det står dyra och snabba bilar på i princip alla handikapplatser.

Ta en promenad i Stockholms innerstad och ett mönster uppenbarar sig efter en stund. Det är mycket fina bilar att titta på. Ibland undrar man var alla pengar kommer ifrån, och alla människor och alla människor med pengar. Det verkar inte finnas någon hejd på nya och dyra superbilar och feta lyxåk som far fram på vår huvudstads gator.

Men det är inte det här som är mönstret, utan det är en grupp som utmärker sig genom att köra extra­ordinärt fina bilar. I princip bara fina bilar. Ofta är det stora och dyra tyska vagnar som BMW X6 M, Mercedes CLS 63 AMG och Audi RS6. Men det är även riktiga sportbilar som Bentley Continental GT Speed och manuellt växlade Porsche 911.

Den här gruppen sanna bilentusiaster delar tyvärr ett sorgligt livsöde tillsammans. De är nämligen handikappade på ett eller annat sätt. För alla de här bilarna står på handikapparkeringsplatser med ett handikapptillstånd tydligt placerat i framrutan.

De här människorna tar sig genom livet med rörelsehinder och rullstolar, men lyckas kanske hålla humöret uppe med de fina bilarna. Det är starkt av dem att satsa så mycket på så läckra bilar när livet kan tyckas så hårt.

Dessutom verkar de vara oerhört generösa, de handikappade bilägarna. För om det händelsevis är så att man råka bevittna när en av de här dyrgriparna anländer, eller lämnar, en handikapparkeringsplats visar det sig ofta vara förare och passagerare med fullt fungerande armar, ben och fötter som skuttar ur. Inte sällan är det herrar i min egen ålder, sportande snajdig kostym och blänkande dykarur runt handleden.

En hel del av gångerna har det dessutom varit män och kvinnor med oerhört imponerande fysik som har hoppat ur bilarna med handikapptillstånd.

De rörelsehindrade lånar alltså ut sina fina bilar till de här stekarna. Eller kan det vara så att de har jobbat jättehårt och till slut blivit kvitt sitt handikapp? Varit jätteduktiga och tränat i motvind och uppförsbacke superlänge tills de blivit smala som pinnar respektive stora som hus? Och sedan kanske bara har glömt att lämna tillbaka sitt handikapptillstånd när de har blivit fria sitt handikapp?

Några av dem har tittat argt på mig när jag förvånat har studerat deras graciösa sätt att kliva ur sina sportiga bilar parkerade på handikapplatserna. Detta gäller framför allt de extra voluminösa herrarna med arga ögonbryn.

För det kan väl inte vara så att de använder någon annans handikapptillstånd, eller rent av ett falskt sådant? Inte kan det väl finnas människor på vår planet som sjunker så lågt, att efter det att de har tillskansat sig pengar till en svindyr bil och gymmat till sig den perfekta kroppen, dessutom ska sko sig på rörelsehindrade människor genom att otillbörligt använda deras reserverade parkeringsplatser?

Handikappade människor som kämpar sig genom livet, men kanske har ett litet underlättande privilegium i att få parkera i nära anslutning till sin destination. Inte kan det väl vara så att det finns människor som vill ta ifrån dessa handikappade personer det lilla privilegiet? De som gör det måste ju vara jätteelaka. Och om det finns så många elaka människor, borde inte kommun, polis, myndigheter eller någon med inflytande i så fall sätta stopp för detta? Omedelbart?!

Krönikan publicerades första gången i auto motor & sport nr 16-2016.