Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Därför är Zebralagen ren idioti som kostar liv

Screen Shot 2015-10-19 at 17.08.00.png

Vi har alla, åtminstone någon gång, fått panikbromsa vidett övergångsställe. Med hjärtat i halsgropen och med skrikande däck har vi alla räddat livet på en människa som bara gått rakt ut i gatan utan att se sig för. Från en skymd position. Bakom ett träd, eller bakom en felparkerad bil.

För lite över tio år sedan infördes en ny lag. Den kallades lite skämtsamt för ”Zebralagen”. Men för oss som körde bil var det inget skämt. För nu var det inte längre något samspel mellan bilister och fotgängare vid övergångsställen. Nu hade fotgängare företräde. Du som bilist var alltid tvungen att stanna och släppa gångtrafikanter över gatan. Tanken var god. Bilar var hårda och människor mjuka. Och det hör faktiskt till god sed att stanna och släppa över folk som ska korsa gatan. Och nu blev det lag. Men resultatet blev helt fel. Övergångsställena blev inte säkrare. De blev dödsfällor.

Olycksstatistiken från de första åren med den nya lagen talade sitt tydliga språk. Enligt Vägverkets utredning från 2004 ”Dödade och skadade på övergångsställe före och efter regeln om väjningsplikt” steg antalet olyckor vid övergångsställen. Kraftigt. Varför? Det fanns flera svar. Ett var att gångtrafikanter helt enkelt slutade att se sig för. De gick rakt ut i gatan.
Hävdade sin rätt – med livet som insats. En annan förklaring var att utländska förare inte var vana vid att stanna. Nej, för Zebralagen finns bara på ett ställe på jorden – i Sverige.

Jag har numera alltid foten redo på bromspedalen när jag passerar ett övergångsställe, även om jag har grönt ljus. Även om de har röd gubbe. För jag vill, till varje pris, undvika att köra på någon. Någon som insjunken i sin iPhone eller gratistidning bara gått rakt ut i gatan. Någon som, om de gjort samma idiotiska manöver i Paris, Warszawa eller i någon annan riktig stad på jorden, garanterat blivit påkörd.

Detta är total idioti. Och det som gör mig riktigt upprörd är att denna lagändring inte kan reverseras. Du kan alltså inte avskaffa den så kallade Zebralagen och gå tillbaka till den gamla metoden. Där bilförare och gångtrafikanter sökte ögonkontakt och hjälpte varandra att korsa gatan på ett säkert sätt. För att ändra tillbaka lagen idag kommer bara att leda till ännu mer förvirring. Och ännu fler onödiga olyckor.

Zebralagen har inte skapat en säkrare miljö för gångtrafikanter. Tvärtom, den har bara skapat lidande. Och inte bara för de som ska gå över gatan. Jag tänker på de otaliga bilister som blivit överrumplade av människor som sprungit rakt ut i gatan utan att se sig för. Bilister som nu får uppsöka terapeuter en gång i veckan. Som på grund av en idiotisk lag kört på en människa.