Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Det är inte omöjligt. Det går att överleva en flygkatastrof. Här är mina sju bästa tips.

Survive-a-Plane-Crash-Instructions-by-Fight-Club.jpg

Många tror att det är omöjligt att överleva en flygkrasch. Det är inte sant. Det finns faktiskt flera fall där några passagerare har överlevt ett hopplöst case. Vad är det som gör att somliga överlever när 95% av de andra passagerna dör?

En sak är säker – det är faktiskt inte slumpen. Jag har spenderat hela denna eftermiddag att scanna internet på exempel och läsa om olyckor med överlevande. Och det finns väldigt mycket gemensamt med alla som mirakulöst överlever en katastrof på 35 000 fots höjd. Här är mina sju bästa tips till att maximera dina chanser när något går fel i luften.

1. Var du sitter i planet. Det är detta som som ger dig absolut bäst chans att överleva. Sitt gärna över vingarna – där skyddas du av de enorma balkar som sammanbinder vingarna. Dessutom har du nära till en nödutgång. Eller så sätter du dig långt bak i planet. Business- och förstaklass är en enda stor deformationszon.

2. Lyssna på besättningen när de gör säkerhetsgenomgången. Ta reda på var närmsta nödutgång är. I händelse av nöd – gör precis som besättningen säger. De har övat för just denna situation.

3. Ha ditt säkerhetsbälte spänt hela tiden. Och det ska sitta fast – ordentligt. Det får inte vara löst. Viktigt är dessutom att bältet sitter så långt ned som möjligt över bäckenet, och inte över magen.

4. I händelse av ett plötsligt tryckfall – sätt på dig din mask omedelbart. Du har mindre än 10 sekunder på dig innan du svimmar. Jag har varit med om detta i ett SAS-flygplan mellan Kalmar och Stockholm 2003. Det är en av de vidrigaste upplevelsena i mitt liv. Jag försökte andas. Men fick inget syre i mig. Pulsen steg markant. Och jag var väldigt nära att svimma. Sätt på dig din egen mask först, innan du hjälper ditt barn. Har du två barn, välj din favorit.

5. Grips inte av panik. Självklart är det lätt att tappa fattningen när man sitter i ett brinnande flygplan på väg mot marken med tjutande motorer. Trots tuffa odds – försök att vara lugn. Gör en plan för hur du ska klara dig. Och fokusera på detta. Inget annat. Många som har överlevt har hållit huvudet kallt och tänkt positivt genom hela situationen.

6. Inta krash-position innan planet tar i backen. Denna position beror på hur mycket plats du har till sätet framför dig. Se din säkerhets-instruktion.

7. Om du överlever kraschen – ta dig ut ur planet så fort som möjligt. Skit fullständigt i dina prylar. Ta dig till den nödutgång du har valt och stick så fort du kan. Flygbränsle har en tendens att explodera. Säkert avstånd är minst 150 meter från flygplanet när du väl är ute. Har ni landat på vatten – blås upp flygvästen EFTER du har lämnat planet. Annars kanske du inte kan ta dig igenom nödutgången.

Det gjordes 2.5 miljarder flygresor 2014. Så, rent statistiskt, är det ett väldigt säkert transportmedel. Mycket säkrare än att köra bil eller att cykla. Faktum är att det är mycket säkrare att flyga än att stanna hemma. För, enligt samma statistik, löper du 18 gånger högre risk att dö i en olycka i hemmet än i ett flygplan.