Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

F1 & FE: Albon dumpar Nissan till förmån för F1?

Av Posted on 0 Inga taggar 0

Britt-thailändaren Alexander Albon – för tillfället tvåa i F2-mästerskapet och fortfarande med en matematisk chans att knipa guldet – har under de senaste dagarna seglat upp som favorit till att sno underpresterande Brendon Hartleys Toro Rosso-sits inför 2019.

Problemet är bara det att Albon redan har ett påskrivet treårskontrakt med Nissan som fr.o.m. säsongen 2018/19 tar över koncernkusinen Renaults framgångsrika Formel E-satsning.

F2-stjärnan skulle därför redan denna vecka ha varit i tjänst i spanska Valencia där Formel E-teamen drog igång sina gemensamma försäsongstester under gårdagen (tisdag).

Men Albon dök helt enkelt inte upp – ett tilltag som enligt uppgift imponerade lindrigt på det fransk-japanska teamet, även om de lär ha vetat om vad som var på gång.

Finns det någonting alls i dessa förvisso ganska trovärdiga spekulationer lär förhandlingar om att köpa loss Albon pågå för fullt i detta nu mellan Red Bull och Nissan.

Hur det går med den saken lär vi bli varse ganska snart. Britten Oliver Rowland sägs vara på väg att ersätta Albon hos Nissan – och de lär vilja få honom i bilen så fort som det bara går.

Att tvingas byta förarbesättning under pågående försäsongstester är ju så långt från optimalt som man kan komma.

Trösten är väl dels att man känner Rowland väl – han har kört F2 för franska toppteamet DAMS som även driver Renault-Nissan-koncernens Formel E-satsning.

Och dels att han i F2 var bevisligen snabb emellanåt – även om han tycktes sakna lite jävlar anamma; inte helt olik Marcus Ericsson i det avseendet.

Hade hag fått önska fritt hade jag kanske hellre sett att Red Bull och Nissan kommit överens om ett rakt byte mellan Albon och Brendon Hartley – men så har jag ibland också varit partiskt positiv till nyzeeländaren.

Enligt Helmut Marko var Hartley under hösten mer eller mindre tvungen att regelbundet slå Gasly för att behålla sin plats inför 2019. Så har inte skett och då har Red Bull av hävd noll tålamod med sina juniorer.

Intressant nog är Albon själv ett exempel på detta. I ett skede dumpades även han ur Red Bulls juniorprogram – för att nu verka vara på väg tillbaka.

Men det säger också en hel del om vilken enorm risk britten tar. Att välja bort ett treårskontrakt med en global jätte som Nissan för en F1-chans med Toro Rosso är en jättechansning. Skulle säsongen börja tungt och han får det svårt att hävda sig mot Daniil Kvyat kan F1-karriären röra sig mot sitt slut redan inom ett år.

Precis som Brendon Hartley tycks få erfara i detta nu.

Gergei Farkas, GF1